Dagens PS

Studie: Ny orsak varför glaciärer smälter snabbare

Forskare har funnit en ny oroande anledning till att Petermannglaciären på Grönland smälter
Forskare har funnit en ny oroande anledning till att Petermannglaciären på Grönland smälter. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 maj 2023Publicerad: 09 maj 2023

En stor glaciär på nordvästra Grönland smälter med tidvattnet vilket ger en tidigare oförklarad smältning och möjligtvis snabbare höjning av havsnivån.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En grupp glaciologer från University of California Irvine, UCI, och Nasas Propulsion Laboratory, har publicerat en studie med observationer av Petermannglaciären, det rapporterar CNN.

Observationerna avslöjade att grundlinjen, området där glaciären övergår från att vila på havsbotten till att flyta på ytan, kan förändras väldigt mycket av tidvattnet.

Enligt studiens huvudförfattare Enrico Ciracì vid UCI, flyttar sig Petermannglaciärens grundlinje med mellan 2 och 6 kilometer när tidvattnet varje dag kommer in och ut.

Viktig orsak varför glaciärer smälter

Den traditionella uppfattningen bland forskare är att glaciärers grundlinje inte migrerar med tidvattnet varför detta är ett viktigt fynd som visar på en annan viktig källa till smältning som kan påskynda höjningen av havsnivån.

Under kommande decennier kan det här fenomenet förvärras när havsvattnets temperatur ökar. I våras var havsytans temperatur högre än vad som någonsin tidigare uppmätts och det har oroat forskare.

I mitten av mars började temperaturerna på havsytan stiga och de ökade under flera veckor och forskare har försökt ta reda på vad det beror på.

Sedan toppen i april har temperaturerna sjunkit, som de gör på våren, men de är fortfarande högre än vad som tidigare har noterats vid den här tiden på året.

ANNONS

Senaste nytt

Behövs mycket för att värma havsytan

ANNONS

“Det är anmärkningsvärt”, sade Gregory C. Johnson till CNN den 5 maj.

Han är oceanograf vid National Oceanic and Atmospheric Administration, som beräknar havsytans temperatur med hjälp av ett nätverk av fartyg, bojar, satelliter och flottörer.

Rekordet är nästan två tiondelars grad högre än det tidigare rekordet från 2016, det kan verka lite, men med tanke på hur mycket värme som behövs för att värma upp havets yta är det mycket, det förklarar Matthew England, professor i hav och klimatdynamik vid University of New South Wales, Australien.

Planeten värms upp snabbare

Det är ännu inte klart vad den snabba temperaturhöjningen beror på, men vissa forskare oroar sig för att omfattningen av de nya temperaturrekorden kan vara början på en alarmerande trend.

Andra forskare menar att rekordtemperaturer som dessa är oroande men kan förväntas med tanke på den klimatkris mänskligheten orsakat.

Alla är dock överens om att konsekvenserna troligtvis kommer bli betydande då varmare hav dödar marint liv, höjer havsnivån och gör havet mindre effektivt att absorbera föroreningar som värmer planeten.

Det innebär att ju varmare havet blir, desto mer kommer vår planet att värmas upp, det skriver CNN.

Kan höja havsnivån snabbare

ANNONS

Studien om Petermannglaciären väcker ytterligare oro om den redan oroande möjligheten att havsnivån ska höjas och hota kustlinjer världen över.

Enligt Nasa är den smältande isen på Grönland den enskilt största bidragsgivaren till havsnivåhöjningen, som de senaste åren har ökat.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Halvvägs mot nästan två meters höjning av havsnivån

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]