Dagens PS

Smältande glaciärer hotar insekter – behöver mänsklig hjälp

Alperna
Det blir allt varmare i Alperna vilket är dåliga nyheter för många arter. (Foto: Facebook)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 05 maj 2023Publicerad: 05 maj 2023

Klimatförändringarna smälter Alpernas glaciärer vilket i sin tur hotar många djurarter som är viktiga för ekosystemen. Med ett allt varmare klimat är framtiden oviss för arterna – som kan behöva hjälp att förflyttas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Iskalla, klara bäckar och sjöar i Alperna är inte bara fina att titta på för de som besöker bergskedjan, utan även livsviktiga miljöer för många djurarter som på egen hand spelar en stor roll i de ekologiska näringskedjorna. En ny studie visar att ryggradslösa djur som lever i de svala smältvattenfloderna kan förlora större delen av sin livsmiljö och försvinna, eftersom Alpernas glaciärer smälter allt fortare genom klimatförändringarna, skriver The Guardian.

Insekterna försvinner när glaciärer smälter

Även om det är framför allt större djurarter som vi förknippar med bergskedjan så är dessa mindre ryggradslösa djur viktiga för ekosystemen. Glaciärerna kan så småningom försvinna på många håll, vilket då kommer påverka många floder som kommer sina, samtidigt som vattnet blir allt varmare. En rad insektsarter, som till exempel stenflugor riskerar då att helt försvinna, vilket påverkar andra större djurarter.

“Dessa små djur representerar en unik biologisk och genetisk mångfald”, säger Dean Jacobsen, docent i sötvattensbiologi vid Köpenhamns universitet och påpekar att insekterna ofta är mat för fiskar, fåglar och däggdjur både på land och i vatten.

Kan få mänsklig hjälp att förflyttas

Det är fortfarande oklart om dessa ryggradslösa djurarter kommer kunna förflytta sig till nya områden i Alperna där miljöerna fortfarande är intakta eller om de helt enkelt kommer dö ut. Tidigare forskning har visat att insekter inte alltid är bra på att förflytta sig till nya områden på egen hand utan kan behöva en mänsklig hand på vägen.

“Vi gör det med fiskar, och vi har gjort det med vargar och bävrar”, säger Lee Brown, en av huvudförfattarna till den nya rapporten.

“Så vi kanske även borde göra det med insekter.”

Läs även: “Snöblod” accelererar i Alperna – ond cirkel

ANNONS

Läs även: Rapport: 100 miljoner drabbade av extremväder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]