I Danmark har solkraftens andel av den danska energiproduktionen fördubblats på bara ett år. Man bygger parker stora som sjöar. Men trots att Sverige har så höga elpriser och skulle kunna åstadkomma samma sak bara genom tillståndsgivning, så halkar vi efter.
Så kan solkraft sänka svenska elpriser
Mest läst i kategorin
2021 stod energi från solpaneler för 3,6 procent av den danska elproduktionen. I år räknar man med att den kommer att utgöra 6 procent, efter en kraftig utbyggnad av solparker där man har använt jordbruksmark i träda, gamla flygfält och andra avskogade ytor där man inte odlar mat.
Men ambitionerna är högre än så. Målet är att en fjärdedel av all dansk energi ska komma från solceller. Det är bråda dagar för solcellsbolagen i grannlandet.
Där befinner sig inte Sverige. Det långsiktiga målet är att 10–15 procent av energin ska komma från solkraft 2030. Men även om en utbyggnad på svenska hustak också pågår när privatpersoner flyr ett högt elpris, så är det inte frågan om den sortens storsatsningar.
Nuvarande utbyggnad sänker inte elpris
En sammanräkning av effekten el som svenska hustak ger genom solceller som de största fastighetsägarna landar på 60 MW, enligt Fastighetsnytt. Det kan vara mer med privata initiativ. Men det är mindre än effekten från två av de många större solkraftparker som nu byggs i Danmark.
Att Sverige halkar efter handlar inte så mycket om offentliga finanser som om tillståndsgivning. Bolagen som bygger solkraftparker klarar att göra det utan subventioner. Men ärenden om att bygga större parker fastnar lätt i olika mark- och miljödomstolar.
Thomas Jöregensen, som har ansvar för den svenska marknaden inom danska bolaget BeGreen, berättar att länsstyrelserna i Sverige ofta hänvisar till att man skyddar odlingsbar mark.
Kan dämpa elpris i södra Sverige
Just nu brister elproduktionen i södra Sverige, där invånarnas elpris är extra högt. Men Jörgensen menar att solel skulle kunna bidra stort till att skapa bättre förutsättningar. Han säger att ett flertal platser från Oskarshamn och söderut lämpar sig fint, för att snabbt bygga ut anläggningar. Han tror också att elpriset då snabbt skulle sjunka.
Sommartid är soltimmarna många, samtidigt som solcellerna slits mindre än de gör i varmare klimat.
”Solcellsparker är till ytan stora anläggningar, men i realiteten skulle vi med så lite som en halv procent av den skånska jordbruksmarken kunna öka elproduktionen mycket kraftigt i södra Sverige”, säger Thomas Jörgensen till Fastighetsnytt.