Dagens PS

Så länge har vi känt till klimathotet

Klimathotet gör att många svenskar tvekar att bo i vissa områden. Foto: TT
Redan på 1950-talet kom många rapporter om vad klimathotet innebar. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023

70 år. Det är ganska exakt så länge det har gått sedan vi på allvar fick de första varningarna om vad ökade halter av koldioxid i atmosfären leder till. Det var den kanadensiska fysikern Gilbert Plass som förklarade för andra forskare vad klimathotet faktiskt innebär.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i maj 1953, för 70 år sedan, som den kanadensiska fysikern Gilbert Plass vid ett möte med andra forskare förklarade att den samlade mängden koldioxid i atmosfären leder till att genomsnittstemperaturen stiger med 1,5 grader varje århundrade, skriver Fast Company.

Andra forskare hade dock redan på 1800-talet påpekat sambandet mellan högre temperaturer och användandet av fossila bränslen, som till exempel den svenske nobelpristagaren Svante Arrhenius.

Gilbert Plass visade upp klimathotet

Men det var Gilbert Plass som på allvar fick ämnet att nå tidningsrubriker världen över och för första gången bli en riktig snackis.

70 år. Så lång tid har världen alltså vetat om att vi går mot en allt varmare framtid på grund av att vi bränner fossila bränslen som olja och naturgas. Plass började intresseras sig för hur koldioxid samlas i atmosfären när han arbetade för Ford och han publicerade många artiklar i ämnet under 50- och 60-talen, bland annat i svenska tidskriften Tellus.

Samtidigt som allt fler forskare intresserade sig för ämnet så fortsatte koncentrationen av koldioxid i atmosfären att stiga, och världen satte nya värmerekord, som under sommaren 1988.

Världen fortsätter att värmas upp

När Plass först upplyste världen om klimatförändringarna så låg koncentrationen av koldioxid i atmosfären på runt 310 ppm. Idag har den ökat till runt 423. Även om några länder har lyckats minska sina utsläpp så är de fossila bränslena fortfarande minsta sagt aktuella och vi går mot en allt varmare planet där 1,5 graders ökningen ser ut att sprängas inom kort.

Läs även: Hälften av världens sjöar försvinner

ANNONS

Läs även: Att äta maneter bidrar till att rädda världshaven

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Guldfebern över i Tyskland?
Spela klippet
PS Studio

Guldfeber över i Tyskland? Nytt överraskande mönster 

17 nov. 2024
Spela klippet
Fonder

Europeiska fonder med makalös avkastning

17 nov. 2024
ANNONS