Dagens PS

Så används Bezos klimatmiljarder

Bezos
Amazon-grundaren Jeff Bezos. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 maj 2023Publicerad: 04 maj 2023

2020 startade Amazons Jeff Bezos sin klimatfond, Bezos Earth Fund. Nu berättar fondens vd om hur man använder Bezos miljarder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För tre år sedan, 2020, grundade Amazons grundare och verkställande ordförande Jeff Bezos sin fond, Bezos Earth Fund, för att bekämpa klimatförändringar och skydda natur och miljö.

Bezos lovade 10 miljarder dollar till fonden och för dessa ändamål.

Samtidigt har den här typen av satsningar fått kritik. Varje år skänks mer än 800 miljarder dollar bort genom filantropi men ytterst lite går till klimatområdet.

Enligt en rapport från Climate Works gick 2021 bara 2 procent av de miljarder dollar som satsas till åtgärder mot klimathotet, rapporterar Bloomberg.

Måste användas klokt

Den här veckan har Andrew Steer, vd för Bezos Earth Fund, talat om filantropins roll i att hantera klimatfrågan, i Bloomberg Zero.

“För tio år sedan fanns det väldigt lite finansiering det finns fortfarande inte tillräckligt”, säger Andrew Steer i podcasten.

“Varje dollar som allokeras måste användas försiktigt.”

Hittills har Bezos Earth Fund gett 1,6 miljarder dollar till program som sträcker sig från att återställa naturområden till insatser kring industriella koldioxidutsläpp.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Krävs mycket

Och även om 10 miljarder dollar är mycket pengar är det en spottstyver i relation till de 3,5 biljoner dollar per år som beräknas gå åt om det ska gå att nå nettonoll-utsläpp år 2050.

Andrew Steer säger i podden att han väntar sig att donationer för klimatåtgärder kommer att fördubblas under de närmaste åren – men att även om den ökningen sker måste regeringar och företag bidra starkt och i samarbete med filantropin.

Satsar riskkapital

Bezos Earth Fund hoppas bland annat kunna göra det genom tidiga satsningar på ny teknologi och i det fungera närmast som ett riskkapitalföretag gör.

Som exempel pekar han på när fonden gav 12,5 miljoner dollar till en grupp som fokuserar på att utveckla sjöfart utan utsläpp.

Regeringen och “privata investerare är för närvarande inte villiga att gå in på vissa tekniker, delvis för att det är riskabelt”, säger Steer. ”Och där kan filantropi hjälpa till”.

Läs även: Jeff Bezos superyacht Koru klar till sommaren

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]