Rika länder lovade att hjälpa fattiga länder att anpassa sig till klimatförändringarna, men det löftet kommer nu på skam med eftertryck.
Rika länder sviker klimatlöfte – och planeten
Mest läst i kategorin
Syftet med löftet från 2009 var att fattiga länder skulle få hjälp att mildra klimatförändringarna genom att minska växthusgasutsläppen, men pengarna skulle även användas till att anpassa länderna till stigande temperaturer och havsnivåer.
Men trots mer frekvent återkommande extremväder växer underskottet av västländernas finansieringskostnader till fattiga länder mer än tidigare beräkningar, enligt FN:s miljöprogram UNEP, skriver Reuters.
Embart för anpassning har underskottet, enligt FN-rapporten som presenterades på torsdagen, vuxit till 194 miljarder dollar – 366 miljarder dollar.
Den befintliga klimatfinansieringen till fattiga länder under perioden 2017-2021 når endast 25 miljarder dollar.
FN-chefen klart bekymrad
“Åtgärder för att skydda människor och natur är mer angelägna än någonsin. Men i takt med att behoven ökar, avstannar åtgärderna”, konstaterar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i ett uttalande som återges av nyhetsbyrån.
Georgia Savvidou, forskare vid Chalmers tekniska högskola och medförfattare till UNEP-rapporten, betonar allvaret:
“Vi behöver verkligen ambitiösa anpassningsåtgärder under detta årtionde, och om vi inte gör det kommer vi att öka förlusterna och skadorna”.
Georgia Savvidou uppmanar de rika länderna att infria sitt löfte, samtidigt anser hon att fossila företag bör beskattas för att kompensera för klimatförlusterna.
“Vi har en värld att vinna”
FN:s miljöprogram UNEP uppskattade att utvecklingsländerna behöver 215 miljarder dollar – 387 miljarder dollar per år fram till 2030 för att anpassa sig till klimateffekterna, och att siffran kommer att öka avsevärt fram till 2050, berättar Reuters.
Pieter Pauw vid Eindhoven University of Technology, en annan av UNEP-rapprtens medförfattare, tycker att det är dags för de rika länderna att bidra mer.
“Vi har bokstavligen en värld att vinna”.
Läs även: Klimatförändringar påverkar investeringsbeslut Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.