Världens luftföroreningar är omfattande. Inget land i världen når upp till WHO:s standard för ren luft, konstaterar företaget IQAIr i en ny ambitiös rapport.
Rapport: Luftföroreningar för höga i alla världens länder
Mest läst i kategorin
I en sammanfattning av data över luftkvaliteten i 6 475 städer framgår att flera städer som tillfälligt befriades från smog under coronapandemin nu har fått tillbaka den hälsofarliga föroreningen, enligt Reuters.
WHO rekommenderar en luftkvalitet där koncentrationen av den skadliga partikeln PM2.5 inte bör uppgå till mer än 5 mikrogram per kubikmeter luft. Den rekommendationen kom till efter ändrade riktlinjer förra året. Anledningen är att partikeln är farligare för människors hälsa än man tidigare har trott.
Bara 3,4 procent av de undersökta städerna uppfyllde dessa gränsvärden 2021. 93 av de undersökta städerna hade 10 gånger högre nivåer än den rekommenderade.
Luftföroreningar lika stora efter pandemin
Samtididigt konstaterar IQAir, som har gjort undersökningen, att många länder har åstadkommit omfattande förbättringar på området de senaste åren. Kina har arbetat hårt med att få ner föroreningarna, och hamnar nu på plats 22 i den internationella rankningen över smutsig luft. Förra gången mätningen gjordes hamnade Kina på plats 14.
Enligt uppgifter från CNBC är Jungfruöarna, Nya Kaledonien och Puerto Rico tre av de områden som klarar kraven på luftföroreningarna. Alla är ögrupper. Städerna med den renaste luften är Noumea (Nya Kaledonien), Charlotte Amalie (Jungfruöarna), San Juan (Puerto Rico), Canberra (Australien) och Saint George (Grenada).