Dagens PS

Rapport: Dålig effekt av svensk klimatpolitik

I en ny rapport jämförs svenska klimatsatsningar, bland annat Elcykelpremien, med EU:s klimatpolitik
I en ny rapport jämförs svenska klimatsatsningar, bland annat Elcykelpremien, med EU:s klimatpolitik. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 juni 2023Publicerad: 22 juni 2023

Sveriges klimatpolitik har, jämfört med alternativ från EU, inte haft någon vidare effekt. Den slutsatsen dras i en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är för mycket signalpolitik och för lite effektiva åtgärder i svensk klimatpolitik, det framkommer i en ny rapport som jämför svenska klimatsatsningars kostnadseffektivitet med EU:s klimatpolitik, rapporterar Tidningen Näringslivet.

Satt pris på klimatsatsningar

Rapportförfattaren Johan Nyström har grundat Nyfou, som står för Nyström forskning och utveckling. I sin rapport har han tagit fram ett mått som prissätter olika satsningar på klimatet.

“Ett sådant mått för olika sätt att minska utsläppen tror jag är avgörande för att uppnå klimatmålen. Att uppfylla dessa mål kommer att bli kostsamt och då gäller det att satsa på de mest effektiva åtgärderna. Sverige har sprungit lite åt fel håll på den punkten”, säger han till TN.

Elcykelpremien

Han har jämfört Elcykelpremien och Klimatklivet med klimatsatsningar från EU och kommit fram till att Elcykelpremien är 315 procent dyrare och att Klimatklivet är 85 procent dyrare.

Han tycker att det är häpnadsväckande att Naturvårdsverket i sin egen undersökning bara konstaterar att Elcykelpremien ”troligtvis”  gjort att utsläppen har minskat, utan att mäta det.

Klimatklivet

Johan Nyström förklarar att det finns ett problem med Klimatklivet, en subvention för klimatvänliga investeringar som getts till bland annat företag, organisationer och kommuner.

ANNONS

Problemet är vad man kallar additionalitet. Man vet inte i hur stor utsträckning satsningarna hade blivit av även om stödet inte hade funnits.

“I Sverige har vi världens högsta koldioxidskatt och ligger i världstoppen även när det gäller dieselpriset. Detta driver fram satsningar på alternativ även utan subventioner”, säger han till TN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Skepsis mot Big Tech-bolagens klimatsatsning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]