Dagens PS

Plastavfallet – omöjligt uppdrag för EU?

plastavfallet
Vad ska man göra med allt plastavfall som redan finns? (Foto: Terje Pedersen/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 27 feb. 2023Publicerad: 27 feb. 2023

EU går i bräschen när det gäller att minska plastavfallet. Förhoppningen är att EU:s mål och regelverk ska skapa en global svallvåg som inspirerar fler länder att aktivt arbeta för att reducera plastavfallet. Det finns bara ett problem. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I november i fjol presenterade EU-komissionen ett nytt regelverk som rör förpackningar.

Det innebär att företag som säljer produkter i EU-länder måste se till att förpackningarna bir lättare att återanvända, återvinna eller kompostera. Till 2030 måste företagen hitta återanvändningsbara lösningar för att paketera till exempel hämtmat, varma och kalla drycker, samt alkohol.

Varor behöver också paketeras på rätt sätt – så att man minskar på allt onödigt utrymme i förpackningen.

Kort och gott: EU:s övergripande mål är att minska förpackningsavfallet med 5 procent till och med 2030, mot 2018 års nivåer. Förpackningsavfallet ska också minska med 15 procent till år 2040. Det rapporterar Bloomberg.

MISSA INTE: Hoppsan! Här är stulna konstverk av Salvador Dalí

Hoppas att fler länder tar efter

EU kommer att presentera dessa mål inför FN i maj och förhoppningen är att även länder utanför den europeiska unionen ska följa samma väg.

Under de senaste fyra åren har EU arbetat för att minska användningen av engångs- och nyplast. Visionen är  bland annat att upprätthålla ett globalt regelverk för de mest skadliga kemikalierna som används i plast, och införa strängare kontroller av plastproduktionen.

ANNONS

Senaste nytt

Importerat avfall till Kina

ANNONS

Men det finns någonting som skaver extra mycket för EU – och det är att en del av unionens plastavfall har exporteras till andra länder, som Kina.

I flera år – fram till år 2017 – importerade Kina nästan hälften av världens plastavfall. Men 2017 tog det stopp och import av plastavfall förbjöds. Även Thailand och Turkiet har numera infört regler för att minska importen av avfall till länderna.

Europaparlamentet har nu infört en ny lag som förbjuder export av plastavfall till utvecklingsländer.

Skadan är redan skedd

Framtiden ser ljus ut, om man ser till de ambitiösa regelverk och målsättningar som EU är med och driver för att minska plastavfallet.

Men skadan är redan skedd.

Bara under 2020 producerade EU nästan 80 miljoner ton förpackningsavfall.

Även om målsättningen är att minska avfallet med 5 procent till år 2030, kommer EU inte att kunna göra så mycket åt allt plastavfall som länderna producerat under flera decennier.

Läs även: Rekordmycket miljöfarligt avfall stoppades 2022

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS