Vad orsakade den stora fiskdöden i floden Oder i början av augusti? Mysteriet djupnar efter att man har kunnat utesluta kvicksilverutsläpp. Det förorenade vattnet kommer att nå Östersjön.
Omfattande fiskdöd i flod nära Östersjön
Mest läst i kategorin
Tonvis av död fisk hittades i floden Oder nyligen och förtvivlade myndigheter försöker ta reda på vad som har hänt. Laboratorietester av fisken har givit utslag för höga salthalter men inget kvicksilver, vilket man tidigare hade trott.
Polens miljöminister Mateusz Morawiecki har i ett utspel talat om stora mängder kemiskt avfall, som han misstänker har dumpats, men det är svårt att spåra något sådant i den fisk som undersöks, även om det i Polen fortfarande pågår en omfattande testning.
Oderfloden rinner från Tjeckien till gränsen mellan Polen och Tyskland innan den rinner ut i Östersjön. Där späds vattnet förstås ut.
Fiskdöd stor katastrof
Polen har utfäst en belöning på 1 miljon zloty, motsvarande 2,2 miljoner svenska kronor, till den eller dem som hjälper till att spåra upp ansvariga för att förorena floden.
Myndigheterna i den nordöstra tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern har gått ut med en varning om att inte fiska eller använda vatten från Szczecin-lagunen, eftersom flodens vatten förväntades når dit.
Chefen för Polens nationella vattenmyndighet sade på torsdagen att 10 ton död fisk hade avlägsnats från floden. Hundratals frivilliga arbetade också för att hjälpa till att samla in döda fiskar längs den tyska sidan.
Analyser i tyska laboratorier pekade på ”atypiska” nivåer av vissa “salter” som kunde kopplas till utdöendet. Men det räckte inte för att helt förklara massdöden.
Annekathrin Hoppe borgmästare i staden Schwedt, i närheten av nationalparkennedre Oderdalen, kallar fiskdöden för ”en miljökatastrof av aldrig tidigare skådad omfattning” för regionen.
Läs också:
Sill försvinner från Östersjön
100 ton plast uppsamlat från havet