Tekniska begränsningar och förlamande logistik har hittills satt käppar i hjulet för svensk plaståtervinning. Nu flaggar dock Sveriges största plaståtervinningsanläggning för bot, bättring och färre klimatutsläpp.
Nysatsning på plaståtervinning ska minska utsläppen
Mest läst i kategorin
Sveriges största aktör inom plaståtervinning ligger i dag i Motala.
Likväl fraktas varje år omkring 20 000 ton med platsförpackningar till andra länder för att tvättas, flisas ned och smältas ned till pellets.
Detta sedan Sverige hittills inte haft kapacitet att hantera eller återvinna all den plast som väller in. Det resulterar i kostsamma transporter till länder som Tyskland och Nederländerna, men framförallt att närmare två tredjedelar av plastberget i dag eldas upp, skriver SVT.
Ljus framtid för svensk plaståtervinning
Nu ser det dock ut som att avlagda ketchupflaskor och tandkrämstuber kan gå en ljusare framtid till mötes. Detta enligt Mattias Philipson, vd på Svensk plaståtervinning, som siktar på att redan inom två år kunna sluta kretsloppet på anläggningen i Motala.
Som ett led i det kommer anläggningen nu att satsa på ny teknik som optimerar möjligheterna att identifiera alla typer av plast. Målet är förstås också att plast ska kunna återvinnas, snarare än gå upp i rök.
En win win för både källsortering och klimatutsläpp.
“Det kommer att innebära en jättesänkning av Sveriges klimatutsläpp. Då kommer det att finnas supergoda incitament att göra den lilla kraftansträngningen och källsortera”, säger Mattias Philipsson till SVT.
Vill du läsa mer om cleantech? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs även: Svensk forskning: Vanliga metallen istället för bensin
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.