Dagens PS

Ny studie: Grönlands glaciärer kollapsar

Grönland
Grönlands istäcke håller på att försvinna framför forskarnas ögon. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 08 nov. 2023Publicerad: 08 nov. 2023

Grönlands glaciärer ansågs länge klara sig relativt bra undan klimatförändringarna. Nu visar ny forskning att så dock inte är fallet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inte ens Grönland klarar sig från smältande isar när havstemperaturerna stiger visar en färsk rapport från Nature Communications.

Att Grönlands glaciärer nu smälter bådar inte gott för havsnivån menar forskare som tidigare har hittat bevis på att istäcket smälte för 416 000 år sedan och havsnivåerna då steg 1,5-6,1 meter högre jämfört med när istäcket var fruset. Forskarnas slutsats är att den nuvarande inlandsisen är mycket känsligare för global uppvärmning än man tidigare trott.

Glaciärerna smälter på Grönland

Nu hotas alltså, åter igen, glaciärerna på världens största ö.

“Dessa glaciärer är bland de viktigaste för istäcket,” uppger Romain Millan, glaciolog vid franska universitetet Grenoble Alpes, som är författare till studien.

“De är de största glaciärerna på Grönland.”

De senaste årtiondena har ishyllorna som förstärker glaciärerna rasat samman, där tre har smält helt och ytterligare fem håller på att smälta och därmed försämra utsikterna för glaciärerna på den norra delen av ön.

“Vi ser att ishyllorna försvagas när vi trodde att den här delen av Grönland var stabil.”

ANNONS

Senaste nytt

Påverkar havsnivåerna

ANNONS

Vad som händer på Grönland spelar stor roll för havsnivåerna i världen, där forskarna redan har uppmätt att runt en femtedel av den globala ökningen av havsnivåerna beror på att isarna har smält på ön mellan 2006 och 2018.

Romain Millan menar att det nu hänger på i vilken riktning världen tar i sina globala utsläpp för att styra hur mycket isarna kommer fortsätta att smälta. Uppvärmningen vid polerna går nu snabbare än forskarna tidigare hade trott när de började mäta förändringarna med satelliter för runt 40 år sedan. Nu har de insett att det rör sig om känsliga områden, berättar CNN.

“Vi borde vara oroliga över hur snabbt förändringarna sker, men vi borde inte bli förvånade”, säger Sophie Nowicki, en geolog vid University at Buffalo.

Läs även:

Forskning om Grönland varnar för framtida problem – Dagens PS

Rapport: Grönland varmast på tusen år – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]