Dagens PS

Ny studie: Freonförbudet hindrade global uppvärmning

gammalt kylskåp
Freoner, som tidigare bland annat användes i kylskåp, förbjöds i slutet av 1980-talet. (Foto: Tretti)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 aug. 2021Publicerad: 25 aug. 2021

Freonförbudet som snabbt kom på plats i slutet av 1980-talet kan ha förhindrat en global uppvärmning på 2,5 grader, visar en ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Freoner, eller klorfluorföreningar (CFC) som tidigare användes i bland annat kylskåp, förbjöds genom Montrealprotokollet i slutet på 1980-talet och skulle helt upphöra tills 2010.

CFC är kraftiga växthusgaser som även skadar ozonlagret. Utan beslutet, som snabbt kom på plats, hade jorden utsatts för stark UV-strålning och samtidigt sett temperaturökningar och ett ökat koldioxidutsläpp, skriver Extrakt.

Snabbare ökning

Forskare har nu undersökt vad som hade skett om förbudet inte genomfördes. De har kommit fram till att 580 miljarder ton koldioxid som har lagrats i växtlighet och jorden, skulle ha frigjorts och släppts ut i atmosfären – vilket skulle påskyndat ett redan skenande klimat och lett till en uppvärmning på 2,5 grader.

“När växter i tidigare försök har utsatts för hög UV-strålning har man sett en mycket negativ effekt. De växer inte alls lika mycket och kan inte ta upp så mycket kol, säger Paul Young, forskare vid Lancaster Environment Centre som har lett studien, till BBC News, enligt Extrakt.

Studien kommer lägligt inför det stora klimatmötet i Glasgow i november – då världens ledare tillsammans ska sätta ett tak på hur mycket till den globala temperaturen ska tillåtas öka.

Svårt att hindra utvecklingen

Men freoner var tydligen lättare att begränsa än de nuvarande utsläppen av växthusgaser.

“Omvärlden lyssnade till vetenskapen och agerade – det har vi inte sett i samma utsträckning när det gäller klimatförändringarna”, säger Paul Young vidare.

ANNONS

Han vill dock visa att det går att samarbeta och komma fram till globala åtaganden, precis som länderna gjorde på 1980-talet.

“Det går inte att göra direkta jämförelser, men samtidigt är det fint att kunna lyfta fram något positivt och visa vad världen kan åstadkomma tillsammans.”

Läs mer: Ny klimatrapport släpps – stark varning från forskare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]