En nu Oxfam-rapport visar att det är världens rika som förstör planeten. Det är en procent av världens mest välmående invånare som också förstör mest.
Ny rapport: "Förorenareliten"plundrar planeten
Mest läst i kategorin
Att skära ner på de globala utsläppen har visat sig vara en svårare nöt att knäcka än tidigare trott. FN uppger nu att utsläppen kommer fortsätta dra iväg och vara nio procent högre 2030 än de var 2010.
De allra flesta av världens människor, hela 99 procent, står dock inte för några stora utsläpp alls. Faktum är att det skulle ta 1 500 år för en person i den gruppen att släppa ut lika mycket föroreningar som någon i den lilla rika klicken på en procent gör – under ett år.
De rika släpper ut mest
Världens miljardärer och miljonärer lever i luftkonditionerade stora hus, har många bilar, reser över hela jorden – ibland i privatjets. De förbrukar energi som om det inte fanns någon morgondag.
Det visar en ny Oxfam-rapport, som är den mest övergripande miljörapporten inom global klimatojämlikhet som någonsin har genomförts.
Tjänar du mer än 140 000 dollar om året, eller motsvarande runt 1,5 miljoner kronor? Då tillhör du den lilla skaran rika som står för de största utsläppen – hela 16 procent av de globala utsläppen 2019.
Gapet ökar
Samtidigt som temperaturen stiger så ökar även gapet mellan rika och fattiga i världen.
“De superrika plundrar och förorenar planeten och det är de som har minst råd som betalar det högsta priset”, säger Chiara Liguori, Oxfams klimatrådgivare.
Rapporten visar vidare att världens miljardärer fortfarande mestadels består av vita män som bor i USA och Europa, även om de nu börjar sprida sig till övriga världen. Miljonärer är ännu mer utspridda.
Oxfam vill nu se att kraftiga skatter införs mot de rika och mot de fossila bolagen så att de kan vara med och betala för klimatkaoset, och samtidigt snabba på övergången till grön energi, berättar The Guardian.
Läs även:
Klimathotet – det här krävs för att lösa problemet – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.