Dagens PS

Nu kartläggs världens alla bin

Nu ska världens alla bin kartläggas, för första gången. (Foto: Boba Jaglicic/Unsplash)
Nu ska världens alla bin kartläggas, för första gången. (Foto: Boba Jaglicic/Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 nov. 2020Publicerad: 23 nov. 2020

Nu har forskare för första gången gjort en global kartläggning av världens alla bin. Nu ska forskarna ta reda på var bina finns och hur många de är.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att världens bin minskar i antal, och att det påverkar våra ekosystemtjänster har väl inte undgått någon.

Det finns omkring 20 000 arter av bin i världen. Nu ska forskare för första gången ta reda på arternas utbredningsområden och antal, skriver Extrakt. 

De flesta arterna lever i USA. I Afrika och Mellanösterns finns det fortfarande många områden som inte är undersökta.

“Oftast känner människor bara till honungsbin och humlor, men det finns fler arter av bin än vad det finns av fåglar och däggdjur tillsammans,” säger en av forskarna, John Ascher, vid National University of Singapore, till Science Daily, enligt Extrakt.

Trivs i öknar

Det finns fler arter av bin på det norra halvklotet än på det södra. De trivs ofta i tempererade klimatzoner, och helst i odlingslandskap. Till skillnad från många andra arter så finns det fler bin i torra ökenmiljöer, där det  blommar rikligt under regnperioderna, än i till exempel regnskogar.

Kartläggningen har gjorts genom att kombinera inventeringar från hela världen.

Miljögifter dödliga

Användningen av bekämpningsmedel inom jordbruket har slagit ut bin över hela världen. Genom den nya kartläggningen hoppas forskarna att de ska kunna förstå binas behov bättre.

ANNONS

“Vi har kombinerat miljontals register för att skapa de första kartorna på global nivå och för att förstå varför vi ser de mönster som vi ser. Dessa kartor hjälper oss att bättre förstå förutsättningarna för en mångfald av bin även i framtiden,” säger Alice Hughes på den kinesiska vetenskapsakademin i Yunnan, till BBC.

Läs mer: Klimathotet: Nu lanserar de Unsubscribe Friday

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]