Dagens PS

Notan för USA:s extremväder skenar iväg

Extremväder
Förödelse i ett litet samhälle i Florida efter stormen Idalias framfart i september. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 15 nov. 2023Publicerad: 15 nov. 2023

Nu krävs brådskande klimatåtgärder om USA ska kunna nå sina klimatmål.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På 1980-talet drabbades USA var fjärde månad av extremväder som kostade 1 miljard dollar i skador. I dag drabbas landet av sådana kostsamma extremväder – var tredje vecka.

Sammanlagt uppgår kostnaderna till hisnande 150 miljarder dollar om året, enligt en ny studie från U.S. National Climate Assessment.

Dyrare lär det också bli utan ökad investering i ren energi och infrastruktur som pallar trycket från allt högre temperaturer och stigande havsnivåer, skriver Wall Street Journal.

Extremväder värst för fattiga

“Även om vissa ekonomiska effekter av klimatförändringarna redan känns över hela landet, förväntas effekterna av framtida förändringar bli mer betydande och märkbara i hela den amerikanska ekonomin”, står det i rapporten.

Med ökande växthusgasutsläpp blir torka, skogsbränder, orkaner och översvämningar allt vanligare i USA – vilket stör mat- och vattenförsörjningen i landet. Värst drabbas fattiga och missgynnade samhällen.

Runt 40 procent av USA:s befolkning bor i kustsamhällen som nu är utsatta för riskerna med allt stigande havsnivåer. Miljontals hushåll kan tvingas behöva flytta innan slutet på detta århundrade.

Läs mer: Återvunnen plast en bluff? Giftfälla

USA kommer inte nå klimatmålen

ANNONS

Investeringarna anses särskilt brådskande då minskningen av USA:s utsläpp i nuläget inte är tillräcklig för att landet ska kunna uppnå sina klimatmål.

Under perioden 2005 till 2019 minskade de med mindre än 1 procent om året. Den årliga minskningen behöver vara över 6 procent i genomsnitt för att förhindra att klimatet värms upp med mer än Parisavtalets mål på 1,5 grader.

Rapporten är den femte i sitt slag och har arbetats fram av över 750 experter, samt granskats av 14 federala myndigheter.

Nytt för den här gången är att ekonomisektion i detalj går igenom hur klimatförändringarna kan påverka människors livslängd, fritidsaktiviteter och mental hälsa.

Läs mer: Globala utsläppen fortsätter att öka – saftig klimatnota

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]