Dagens PS

Norges CCS-projekt snart klart – men oklart läge för Sverige

Projekt långskepp
Under norska uttjänta oljefält ska koldioxid lagras i "project northern lights". (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 24 apr. 2024

Den norska satsningen på att pumpa koldioxid under havsbotten (CCS) står snart färdig, men hur blir det med svenskt deltagande?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den norska anläggningen Northern Lights är “till 98 procent” färdig och terminalen i Øygarden ska under hösten börja ta emot koldioxid för att pumpa den under Nordsjön med så kallad CCS-teknik (carbon capture and storage). Det rapporterar den norska tekniktidningen Teknisk Ukeblad.

Ministern: “En glädjens dag”

Hur det blir med den planerade utbyggnaden som bland annat räknade med svenskt deltagande är dock fortsatt oklart, skriver tidningen.

Som Dagens PS rapporterade sommaren 2021 utropade den dåvarande näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) det till “en glädjens dag” då han på en presskonferens med företaget Cementa (nu Heidelberg Materials) berättade att Sverige skulle vara med på planerna genom att skeppa koldioxid från Gotland till Norge.

”Det är en riktig glädjens dag när vi hör att Heidelberg cement går vidare med att fånga koldioxid i Slite. Cement är en av de viktigaste beståndsdelarna till bland annat byggnation och infrastruktur”, sa näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson då enligt Dagens industri.

Sverige har också nyligen tecknat ett bilateralt samförståndsavtal med Norge om projektet, vilket också Danmark, Belgien och Nederländerna gjort. Men i stället för att fånga in koldioxid har Heidelberg Materials fångats in av svensk miljöbyråkrati, där en process om tillstånd för bolagets kalkbrytning dragit ut på tiden på grund av misstänkt påverkan på grundvattnet på Gotland.

Jobbar vidare med projektet på Gotland

Planen att ansluta Gotland och Sverige till det norska CCS-projektet finns dock fortfarande kvar, och är i en “projekterings och etableringsfas” enligt Heidelberg Materials. Men hur snabbt det kan bli verklighet är oklart, då det bland annat är beroende av stora investeringar från statligt håll i energiinfrastruktur till Gotland.

Tills vidare jobbar norrmännen på med sitt CSS-projekt. Utbyggnaden av det är beroende av när nya avtal kommer på plats.

ANNONS

“Vi kan inte ge ett exakt datum för ett sådant beslut, men vi är optimistiska när det gäller den kommersiella potentialen för avskiljning och lagring av koldioxid som en ny industri för Norge”, säger Børre Jacobsen, vd på Northern Lights till Teknisk Ukeblad.

Läs även: Cementa satsar på CCS: Glädje eller glädjekalkyl? (Dagens PS)

Läs även: CCS på Gotland och oljejättarna i “projekt långskepp” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS