Dagens PS

När solen skiner blir elen billigare

Solcellsanläggningar på 340 hektar omger byn Hjolderup i södra Danmark. I Tyskland och Danmark produceras mycket solel och det påverkar våra elpriser
Solcellsanläggningar på 340 hektar omger byn Hjolderup i södra Danmark. I Tyskland och Danmark produceras mycket solel och det påverkar våra elpriser. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023

En allt mer väderberoende elproduktion gör att prisskillnaderna under dygnet blir större och nu börjar solel tydligt påverka elpriset.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra helgen när solen stod som högst hamnade elpriset på noll i hela landet, men det berodde inte på svensk solel, det rapporterar Dagens Industri.

”Solelen börjar ge effekt. Det är intressant att vi börjar se de mönstren redan nu”, säger Björn Björnson, analytiker på elhandelsbolaget Godel, till Di.

Elpriserna kan bli väldigt låga på helger, när elförbrukningen är lägre och solen skiner.

Samma princip gäller vindkraft som oftast påverkar priset mest på natten då låg förbrukning och mycket blåst ger minuspriser på elbörsen Nord Pool.

Svensk solel påverkar inte

Fler och fler svenska solcellsparker byggs, men det är inte de som får ned vårt elpris, i alla fall inte än, det är solel från sydligare breddgrader som påverkar.

En solig dag i Tyskland ger elöverskott och då importeras billig el till Sverige, även Danmark har mycket solel.

”Det produceras oerhört mycket solel i Tyskland och Danmark”, säger Martin Johansson, enhetschef på Energimyndigheten till Di.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Flera utvecklar solcellsanläggningar till havs 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS