Dagens PS

Koldioxidfri cement en "glädjekalkyl" – regeringen sågas

Koldioxidfri cement
Montage: Cementas fabrik i Slite och Carl Schlyter. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 juli 2021Publicerad: 06 juni 2021

Onsdagens nyhet om koldioxidfri cement är en “glädjekalkyl”, enligt Carl Schlyter på Greenpeace som riktar skarp kritik mot regeringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under onsdagen rapporterade flera medier, däribland Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Dagens industri samt brittiska Financial Times om att Sveriges näst största utsläppare av växthusgaser, cementfabriken i Slite på Gotland, ska ställa om till koldioxidfritt till 2030.

Projektet är “greenwashing”

Detta efter en presskonferens med Cementa och dess ägarbolag, byggmaterialkoncernen HeidelbergCement samt Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan (S). Näringsministerns närvaro får dock miljövänner att se rött och kalla planerna på koldioxidfri cement för “greenwashing”.

Hela projektet riskerar att kosta mer än det smakar för miljön, menar Carl Schlyter, kampanjledare för System Change och Klimat på Greenpeace.

“Det är väldigt underligt att regeringen deltar på en presskonferens samtidigt som det pågår en domstolsprocess där den lokala myndigheten Länsstyrelsen försöker stoppa utbyggnaden i Slite”, säger Carl Schlyter till Dagens PS.

Står för sju procent av utsläppen i världen

Enligt en rapport från konsultföretaget McKinsey står cementproduktion globalt för sju procent av utsläppen av växthusgaser. Cementas föreslagna lösning för att råda bot på detta är att fånga upp koldioxiden och skeppa den till Norge där den ska lagras på havsbotten vid gamla oljefält under Nordsjön.

“Det är verkligen att gå över ån efter vatten och sopa koldioxiden under mattan. Bättre att låta skogen binda mer kol samt bygga hus och andra långlivade träprodukter av biomassan än att elda upp den för att göra samma saker i betong och pumpa ned avgaserna”, säger Carl Schlyter, som förutom engagemanget i Greenpeace tidigare varit vice ordförande i miljöutskottet i EU-parlamentet samt ordförande i EU-nämnden i Sveriges riksdag som politiker för Miljöpartiet.

Går rakt emot EU:s planer

ANNONS

Han menar att hela den föreslagna processen är en falsk lösning. Biobränslen istället för fossilt byter utsläppskälla till exploaterad natur från fossilt, växthusgaserna fortsätter flöda men bokförs på kalhyggen istället för på Cementa. Projektet kräver stora satsningar på infrastruktur på Gotland för att säkra elförsörjningen som är fem gånger högre än i dag, vilket också skapar utsläpp.

Sedan måste koldioxiden fraktas till Norge, alltså måste fler skepp byggas och köras– vilket i sin tur skapar fossila utsläpp. Om själva lagringen fungerar vet man ännu inte heller, testanläggningen i Norge är ännu inte färdigbyggd. Dessutom kräver lagringen försvagade internationella avtal om skydd av havet som Sverige nu driver.

“Det är en glädjekalkyl. Det blir inte energieffektivt. Projektet går rakt emot EU:s plan för klimatförändringarna, som bygger på  “effektivisering först”, säger Carl Schlyter om prospektet att göra koldioxidneutral cement.

“Här göms utsläppen i falsk matematik”

Han är även kritisk till att regeringen med detta underminerar lokala myndigheter och Länsstyrelsen på Gotlands försök att försvara Natura2000 områden och lokal vattenförsörjning, i områden av en i EU särskilt skyddsvärd naturtyp.

“Regeringen har fått mycket positiv uppmärksamhet kring Hybrit-projektet internationellt och tror väl att det här projektet är något liknande, men här göms utsläppen i falsk matematik och under havet snarare än att helt byta teknik. Det är inte ens en marknadslösning, hela investeringen är beroende av direkta och indirekta stöd från staten”, säger Carl Schlyter.

Dagens PS har sökt näringsminister Ibrahim Baylan (S), som via sin pressekreterare Kajsa Loord avböjt att kommentera kritiken. Inte heller miljöminister Per Bolund (MP) vill kommentera sin tidigare partikollegas sågning. Hans pressekreterare Josefin Sasse hänvisar till ett pressat schema.

Läs mer: Dina pensionspengar är placerade i kol och olja

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]