Dagens PS

Klimathotet – det här krävs för att lösa problemet

skog
Att bara plantera ny skog kommer inte lösa klimatkrisen. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 17 nov. 2023Publicerad: 17 nov. 2023

Experter hävdar att vi måste agera på olika sätt för att snabbt sänka de globala utsläppen. Att bara plantera ny skog gör knappast någon nytta, som Bill Gates påpekar. Istället måste det till klara riktlinjer där naturen är värd mer levande än död.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att skära ner på de globala utsläppen har visat sig vara en svårare nöt att knäcka än tidigare trott. FN uppger nu att utsläppen kommer fortsätta dra iväg och vara nio procent högre 2030 än de var 2010.

Entreprenören Bill Gates fick nyligen kritik när han uppgav att nyplanterade skogar världen över inte kommer lösa klimatkrisen.

Naturen måste vara värd mer levande

De kommer bara fortsätta att huggas ner på andra håll, som i tropikerna, där regnskogsområdena snabbt försvinner. Så länge naturen inte håller ett värde som är större levande än död så kommer förstörandet av skogarna och andra miljöer att fortsätta.

Detta är därmed det viktigaste som måste förändras för att utsläppen ska minskas.

Skatter är rätt väg

Skatter på koldioxid och olika program där lokalsamhällena för betalt för att behålla sina livsmiljöer intakta är rätt väg att gå menar Bill Gates och han får medhåll av andra experter på området.

Gör det dyrt att släppa ut och bolagen kommer agera för att dra ner sina kostnader. Studier visar redan att tusentals bolag som är involverade i koldioxidskatter minskar sina utsläpp, i jämförelse med de som står utanför, enligt Fortune.

Att sätta av stora skogsområden som skyddade områden kan göra nytta, men i många länder fortsätter den olagliga skövlingen ändå. Därför är det viktigt att hitta hållbara alternativ för till exempel soja och palmolja. Om naturen får stå kvar och samtidigt dra in stora pengar, genom till exempel ekoturism, där Costa Ricas regnskogar har visat ett gott exempel, så innebär det att klimatarbetet verkligen går ner på gräsrotsnivå.

ANNONS

Läs även:

Färskvatten är nästa miljömål mot nettonoll – Dagens PS

Nettonoll – en flummig djungel som bolagen har gått vilse i – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Edvard Lundkvist och Emma Fällman
Spela klippet

Så kan Trump-tullarna påverka dig

Donald Trumps föreslagna handelstullar har fått en av världens mest framstående ekonomer att dra paralleller till den stora depressionen. Simon Johnson, Nobelpristagare och professor vid MIT, menar att tullarna kan trigga en farlig nedåtgående spiral. USA:s tidigare president Donald Trump föreslår nu omfattande tullar på kinesiska varor, upp till 60 procent. För resten av världen […]