Dagens PS

Känsligt ballongprojekt sänker temperaturen

Ballongprojektet planeras vid rymdbasen i Kiruna. (Foto: SSC)
Ballongprojektet planeras vid rymdbasen i Kiruna. (Foto: SSC)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 feb. 2021Publicerad: 23 feb. 2021

Ett amerikanskt forskningsprojekt vill utföra experiment vid rymdbasen i Kiruna. Genom att från en ballong släppa ut partiklar i atmosfären vill forskarna göra molnen tjockare och stänga ute solen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den kontroversiella frågan ligger på bordet hos Harvards etiska kommitté, som inom kort bestämmer om experimentet godkänns eller inte.

Kontroversiellt ballongtest

Experimentet som planeras vid rymdbasen i Kiruna är än så länge bara ett tekniktest, och kommer inte avge några partiklar. Trots det är ämnet kontroversiellt.

Det rör sig om ”solar geoengineering” eller ”solstrålningsmodifiering” som forskarna i projektet menar kan bli räddningen i klimatförändringarna. Samtidigt hävdar motståndarna att tekniken är oförutsägbar och kan även leda till nya konflikter – eftersom väderförändringarna kan gynna vissa länder och missgynna andra.

“Låt säga att Pentagon genomför detta och att effekten blir att USA slipper de värsta skogsbränderna. Samtidigt får Indien stora problem eftersom monsunen uteblir. Frågan är om USA då kommer att anpassa sig efter Indiens behov, säger Andreas Malm, forskare i humanekologi vid Lunds universitet, till tidningen Extrakt.

Organisationer försöker stoppa 

Om Harvardforskarna får klartecken så släpps testballongen upp i juni. Flera miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen och Greenpeace har redan skrivit till regeringen och försöker stoppa projektet.

Andreas Malm säger att det finns en stor konflikt mellan aktörer som arbetar för att minska koldioxidutsläppen och aktörer som vill motverka effekterna av koldioxiden som redan finns i atomsfären. Samtidigt som vi blir allt mer desperata att stoppa klimatförändringarna så höjs tonläget i debatten.

“Jag tror att de här konflikterna kan intensifieras de närmsta åren,” säger Andreas Malm.

ANNONS

Läs mer: Gates om världens klimatpolitik: ”Inte seriös”

 

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]