Dagens PS

Japan ska börja släppa ut radioaktivt vatten

Japan ska börja släppa ut radioaktivt vatten
I bland annat Sydkorea oroar man sig för utsläppen av radioaktivt vatten, och protesterar mot IAEA:s rapport. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 06 juli 2023Publicerad: 06 juli 2023

Japan har fått klartecken av IAEA att börja släppa ut radioaktivt vatten i havet. Nu protesterar grannländerna, som inte litar på att det förorenade vattnet är ofarligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Japan ska börja släppa ut vatten som förorenats efter katastrofen vid kärnkraftverket Fukushima för 12 år sedan, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

IAEA-chef till Japan

Planen för hur det behandlade radioaktiva vattnet ska kunna släppas ut i havet har utarbetats under många år enligt CNN.

På tisdagen anlände chefen för IAEA (International atomic energy agency), Rafael Grossi, till Japan för att besöka Fukushima och för att presentera FN-organets säkerhetsanalys för Japans premiärminister Fumio Kishida uppger CNN.

Japan ska börja släppa ut radioaktivt vatten
Rafael Grossi, chef för IAEA överlämnar rapporten till Japans premiärminister Fumio Kishida. Foto: TT
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Kina protesterar

Representanter för Kina har sagt att FN:s bedömning “inte är bevis på lagligheten och legitimiteten” i att utsläppen av spillvatten från Fukushima-katastrofen är ofarligt.

Jordbävningen 2011 och den påföljande tsunamin skadade Fukushimas energiförsörjning och kylsystem, och när reaktorn överhettades förorenades vattnet i kärnkraftverket med radioaktivt material.

Mängden spillvatten ökar

ANNONS

Nytt vatten har under åren pumpats in för att kyla ned avfall i reaktorerna, enligt CNN. Under åren som gått har också grund- och regnvatten läckt in, och ökat mängden radioaktivt vatten som måste lagras och behandlas.

Det finns över 1 000 jättetankar som för närvarande förvarar 1,32 miljoner ton spillvatten, enligt Bloomberg.

Tusentals jättetankar

Enligt Tokyo Electric Power Company, som byggt tankarna, är det inte möjligt att bygga fler, och om man ska lyckas med att avveckla kärnkraftverket måste det göras plats för förorenat vatten.

IAEA:s rapport konstaterar att utsläpp av spillvatten som behandlats får “försumbar radiologisk påverkan på människor och miljö”, i och med att de allra flesta farliga ämnen försvunnit när vattnet behandlats.

Utspädning före utsläpp

Stötestenen är en väteisotop, radioaktivt tritium, som inte kan tas bort vid behandling. Det finns helt enkelt ingen teknologi för det än.

Enligt den japanska regeringen och IAEA är vattnet höggradigt utspätt när det släpps ut, och utsläppen kommer också att göras långsamt under tiotals år. Det innebär att tritiumkoncentrationen inte är högre än vad andra länder tillåter, skriver CNN.

Lägre än WHO-gränsen

ANNONS

Man framhåller också att tritium finns naturligt i miljön, och att det därmed inte är farligt att släppa ut små mängder i havet.

Spillvattnet späds ut tills det innehåller 1 500 becquerel tritium per liter. WHO:s gräns liggere på 10 000 becquerel per liter, medan USA:s gräns är 740.

Tunnel under havet

Vattnet släpps ut i Stilla havet via en tunnel under havsbotten, under övervakning av bland annat IAEA.

“Det garanterar att den relevanta internationella säkerhetsstandarden fortsätter att hållas genom den decennier långa processen som presenterats av Japans regering och TEPCO”, säger Rafael Grossi i IAEA:s rapport enligt CNN.

Läs även: Chefer frias i domstol efter Fukushima-olyckan

Läs även: Trots Fukushima – Japan satsar mer på kärnkraft

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]