Dagens PS

Heart Aerospace har testflugit elflygplan

Det svenska bolaget Heart Aerospace utvecklar ett elflygplan som ska kunna ta 19 passagerare, nyligen provflögs en nedskalad modell av planet
Det svenska bolaget Heart Aerospace utvecklar ett elflygplan som ska kunna ta 19 passagerare, nyligen provflögs en nedskalad modell av planet. (Foto: Heart Aerospace)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 dec. 2021Publicerad: 25 dec. 2021

I mitten av december provflögs en nedskalad modell av Svenska Heart Aerospaces eldrivna passagerarflygplan ES-19. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det svenska bolaget Heart Aerospace utvecklar elflygplanet ES-19, som ska kunna ta 19 passagerare. Nyligen tog bolaget ett kliv framåt i sin utveckling av det eldrivna planet när en nedskalad modell provflögs.

Under året har bolaget också ökat sin personalstyrka med cirka 80 medarbetare, från 10 heltidsanställda till ett team på 95 personer.

Gick enligt plan

Testflygningen av den nedskalade modellen av ES-19 gick enligt plan. Under testflygningen styrdes den nedskalade modellen av planet från marken.

”Det är en väldigt häftig känsla”, säger bolagets vd och medgrundare Anders Forslund till Breakit.

Han säger vidare att de nu håller på att validera maskinens aerodynamik för att se till att planet flyger som det ska, vilket det gjorde under testflygningen. Testmodellens vingspann är 4,6 meter och testflygningen är en ny milstolpe i Heart Aerospaces utveckling av ett helelektriskt passagerarplan. Planet är avsett för kortare sträckor och väntas kunna tas i bruk av kommersiella flygbolag år 2026.

Tester på marken

Nästa steg i utvecklingen av det helelektriska passagerarplanet är en så kallad markdemonstration med ett plan i full skala. Då genomförs flera tester på marken av sådant som avionik, avisningssystem och trycksättning.

”Det svåra med flygplan är att det är en samling av en massa olika funktioner och tekniker. Och allt måste vara i synk i utvecklingen. Vi kan ha 99 av 100 saker på plats, men om en grej är försenad eller saknas så fördröjer det hela processen. Så nu identifierar vi alla delsystem i flygplanet och jobbar mycket med att hitta rätt underleverantörer”, säger Anders Forslund till Breakit.

ANNONS

Han konstaterar att ett flygplan är som en byggsats i lego, ett samarbete mellan flera olika underleverantörer över hela världen och allt måste fungera.

Olika typer av batterier

Bolaget måste dessutom anpassa flygplanets system efter vetskapen att de batterier som kommer användas år 2026 inte är desamma som dagens och sannolikt inte heller desamma som kommer finnas ännu längre fram i tiden.

Flygplanet måste alltså konstrueras så att olika typer av batterier kan användas eftersom batterier hela tiden utvecklas och förbättras. Anders Forslund berättar att de batterier som kommer användas när flygplanen tas i bruk kommer hålla i cirka ett år, sedan kommer de behöva bytas ut.

”Det mest hållbara sättet att använda ett batteri är att använda det till det är helt slut. Det låter kanske som kort tid att batteriet är slut efter ett år, men det är en extremt hög utnyttjandegrad av de här batterierna. Och självklart kommer vi att jobba med återvinning av batterierna när de är slut”, säger Anders Forslund till Breakit.

I somras tog Heart Aerospace in en nyemission på cirka 300 miljoner kronor. Bolaget har ingått ett avtal med United och Mesa om leverans av 200 flygplan.

Läs mer: Miljardinvesteringar i taxiresor via elflyg

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]