Snart kan labbodlad kyckling hamna på tallrikarna i Kalifornien, sedan det amerikanska jordbruksdepartementet godkänner bolaget Upside Foods tillverkade kycklingkött. Det är det andra företaget i Kalifornien som på kort tid har fått grönt ljus att börja sälja sina cellodlade produkter.
Här ges grönt ljus för cellodlad kyckling
Mest läst i kategorin
På sistone är det allt fler bolag i USA och runt om i världen som ansöker om tillstånd från myndigheterna att få sälja labbodlad mat, när allt fler av oss blir allt mer klimatmedvetna. Enbart i Kalifornien, som ofta anses vara delstaten som ligger i framkant när det gäller just klimatarbetet, har två stycken bolag som tillverkar cellodlat kött godkänts i juni, förutom Upside Foods även Good Meat, skriver Reuters.
Uma Valeti, Upside Foods vd, är nöjd över att alla papper nu har gått igenom.
“Det markerar ett stort steg framåt mot vårt mål att skapa ett mer humant och hållbart matsystem”, säger hon.
Odlat kött är framtiden
Många hävdar att odlat kött kommer bli framtidens livsmedel, som tillverkas av ett litet urval av boskapsceller från levande djur, som får tillsatt näring och sedan odlas i stålkar. Innan de två kaliforniska bolagen kan släppa ut sina produkter på marknaden måste de dock inspekteras av det amerikanska jordbruksdepartementet för att se till så att allt står rätt till med produktionsplatserna.
Först ut är cellodlad kyckling
Sedan är det fritt fram för bolagen som båda till att börja med vill rulla ut sina cellodlade kycklingar, och i nuläget ser det ut som att det blir till konsumenter som kan tänka sig att betala lite extra eftersom produkterna än så länge ligger över vanlig kyckling i pris.
Läs även: I framtiden kan vi äta kött utan att slakta djur
Läs även: Köttätande bakterier i havet kan samlas i tång
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.