Dagens PS

H2 Green Steel lånar 38 miljarder till nya stålverket

H2 Green Steel
Skiss av den nya fabriken utanför Boden. (Foto: H2 Green Steel)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 okt. 2022Publicerad: 24 okt. 2022

Det kostar på att bygga en ny fabrik för grönt stål – nu tar H2 Green Steel in 38 miljarder kronor i lån till bygget av stålverket i Boden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

H2 Green Steels planer på ett stålverk i Boden blev offentliga i februari 2021. Tanken är att från slutet av 2025 tillverka det som kallas fossilfritt stål i en fabrik som ska ge minst 1 500 nya jobb.

H2 Green Steel meddelar att man tagit in 38 miljarder kronor i lån från Svensk Exportkredit, Europeiska Investeringsbanken och en rad storbanker som BNP Paribas.

“Nu har vi skelettet klart i finansieringen. Planen är att starta stålproduktionen i slutet av 2025”, säger vd Henrik Henriksson till DN. Han vill dock inte avslöja till vilken ränta lånen tas.

Projektet ska finansieras till två tredjedelar av lån, och en tredjedel av investeringar enligt planen.

“Det innebär att vi gör ännu en finansieringsrunda under nästa år – för vi vill stå fast vid två tredjedelar lån”, säger Henriksson till DN.

Scania, där Henrik Henriksson tidigare varit vd, är både blivande kund och investerare. Sedan tidigare har också bland annat familjen Wallenberg, Stenasfären, Kinnevik och Christina Stenbeck, Spotifys Daniel Ek, Fiatfamiljen Agnelli, Mercedes Benz och pensionsbolaget AMF investerat i bolaget.

Läs även: Kinnevik investerar 250 miljoner kronor i grönt stål

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]