EU-parlamentet har till slut enats om sin syn på naturrestaurering. Nu väntar tuffa förhandlingar med medlemsstaerna.
"Grön seger" i EU efter hetsig klimatdebatt
Mest läst i kategorin
Naturrestaureringen har blivit en hetsig maktfråga i EU-parlamentet.
Lagförslaget lades först fram sommaren 2022, med målet att ordna en “fortsatt och hållbar återställning av en motståndskraftig natur med biologisk mångfald.”
Till exempel har man talat om att andelen grönytor i storstäder ska öka med minst tre procent till år 2040.
Jämn omröstning
Framför allt var det parlamentets högerpartier som ville fälla EU-kommissionens lagförslag om naturrestaurering. De har ansett att förslaget är för långsiktigt och ställer för hårda krav på medlemsländerna.
Men till slut visade det sig inte vara tillräckligt, rapporterar Tidningen Näringslivet.
Lagen spikades till sist under onsdagen i en jämn omröstning med 336 röster mot 300, med 13 nedlagda, vilket är nog för att ta det vidare och förhandla med EU:s medlemsländer.
“Bra start”
EU-kommissionens högste klimatansvarige och viceordförande Frans Timmermans ser positivt på resultatet.
“Jag tror att den är stark nog. Och det är en bra start. I flera länder finns det oro för att det här ska begränsa ekonomin och hämma initiativ men nu får vi möjlighet att visa att så är inte fallet”, säger han till TT och SR Ekot.
Mycket arbete kvar
Ja-sidan trycker nu på att förhandlingen måste fortsätta. Enligt Pär Holmgren (MP) kan man se det som en “grön seger”, men det finns mycket arbete kvar att göra.
“Det viktiga är så klart att vi har en naturrestaureringslag och att vi kan jobba vidare från den. Men den blev ju kraftigt försämrad under omröstningen”, säger han.
Nu ska förslaget tas vidare och förhandlas med ministerrådet med hoppet om att man kan nå en slutlig överenskommelse under hösten.
Läs mer: Hård strid om klimatet i EU idag