Dagens PS

Globala utsläppen fortsätter att öka – saftig klimatnota

Klimatlag
Utsläppen fortsätter att öka runt om i världen och klimatmålen går därmed inte att nå. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 14 nov. 2023Publicerad: 15 nov. 2023

De blir svårt för världen att nå de utstakade utsläppsminskningarna till 2030. Utsläppen kommer istället fortsätta att öka en hel del de närmaste åren. Det leder samtidigt till en rejäl klimatnota framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att skära ner på de globala utsläppen har visat sig vara en svårare nöt att knäcka än tidigare trott. FN uppger nu att utsläppen kommer fortsätta dra iväg och vara nio procent högre 2030 än de var 2010.

De nya uppgifterna lades fram av FN:s ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC) på tisdagen och de betyder i klartext att världen därmed inte kommer minska utsläppen med 45 procent fram till 2030 – för att kunna hålla sig inom en ökning på 1,5 grader. Det är därmed osäkert hur mycket den globala temperaturen kommer att stiga. Vad forskarna dock till stor del är överens om är att naturkatastrofer som skogsbränder och översvämningar kommer fortsätta att öka i antal.

Samtidigt är det många bolag som inte vet hur de ska nå nettonoll, där de lägger fram ambitiösa mål men inte vet hur de ska ta sig dit.

Länder arbetar mot att sänka utsläppen

Det finns dock en liten ljusglimt i allt det negativa. Många länder går i rätt riktning och arbetar med sina klimatåtaganden, vilket gör att utsläppen 2030 ser ut att vara ett par procent lägre än de var 2019, berättar CNN.

Saftig klimatnota

Samtidigt som klimatförändringarna fortsätter att förstöra landskap och egendomar så drar klimatnotan iväg ordentligt. Enbart i USA kostar förstörelsen numera runt 150 miljarder dollar om året, något som ser ut att öka och som främst redan drabbar utsatta fattiga människor. Runt 40 procent av amerikanarna bor längs med kusterna, och enligt en ny rapport av U.S. National Climate Assessment så kan översvämningar drabba miljontals inom de närmaste åren.

Rapporten vill därför se att länder börjar avlägsna koldioxid från atmosfären för att bromsa klimatförändringarna, utöver att samtidigt fortsätta att minska utsläppen, skriver WSJ.

Läs även:

ANNONS

EU:s svek – sämre klimatlag efter bilindustrins lobbying – Dagens PS

Kallduschen: Endast 4 procent av storbolagen möter klimatkrav – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]