Sedan flera år vill nu även stora ekonomier som USA öka antalet installationer med flytande vindkraft. Men flytande havsvind har en rad utmaningar att lösa. En av lösningarna kan finnas i Oslo.
Framtidens vindkraft till havs – så blir den
Mest läst i kategorin
Flytande vindkraft till havs har många utmaningar, inte minst den oerhört tuffa miljö turbiner behöver arbeta i, skriver CNBC.
Med en avsevärd höjd och svepande blad väcker vindkraftverk många känslor – men nu arbetar vissa företag med helt nya idéer om hur konstruktionerna skulle kunna se ut.
Flera turbiner
Wind Catching Systems, etablerat 2017 och med huvudkontor strax utanför Oslo, är ett av dem.
Man jobbar på vad kallas ”flytande vindkraftverk baserat på en design med flera turbiner”.
Den övergripande idén handlar om att maximera kraftgenerering från ett koncentrat område”.
Man har även ett hissbaserat system för installation och underhåll. CNBC beskriver hur Windcatcher skulle som något ”verkligt slående” och som ”liknar en stor, vattenbaserad vägg av roterande blad”.
Senaste nytt
Stor modell
Och stor är den. Enligt bolagets vd Ole Heggheim kommer den stora modellen ha en höjd på 300 meter och en bredd på 350 meter.
Dock ska man börja med en pilotmodell i mindre format – och efter den säger Heggheim att hans bolag “sannolikt skulle bygga en mellanstorlek, förmodligen runt 40 megawatt, innan vi går för den stora storleken.”
Flytande vindkraftverk till havs skiljer sig från vindkraftverk till havs med fast botten, som är rotade till havsbotten.
En fördel är att de kan installeras på långt djupare vatten än fast botten, och på senare år har länder som USA satt upp mål för att öka flytande vindinstallationer.
Får fram investeringar
Företag som Wind Catching Systems börjar attrahera några anmärkningsvärda storspelare när länder och företag runt om i världen försöker minska sina utsläpp och nå nollmål.
I juni 2022 sade det norska företaget att det ingick ett strategiskt avtal med biljätten General Motors och även säkrade investeringar från GM Ventures.
”Utveckla hållbart”
Avtalet med GM, sade det norska bolaget, var relaterat till “samarbete som täcker teknikutveckling, projektgenomförande, havsbaserad vindpolitik och utvecklingen av hållbara teknologitillämpningar.”
I februari i år meddelade företaget att det tilldelades ett förprojektbidrag på 9,3 miljoner norska kronor från Enova, som ägs av Norges klimat- och miljöministerium.
“Genom förprojektet kommer Wind Catching Systems att mogna och validera tekniken och kostnadsuppskattningarna för en fullskalig Windcatcher,” sade bolaget när bidraget presenterades.
Många projekt med vindkraft
Det finns en stor mängd idéer på området, där Windcatcher profilerar sig. Vortex Bladeless System – med en cylindrisk mast och utan blad – är ett annat innovationsprojekt.
Kitemill, som utvecklat en egen design för ett system ”tjudrat” till marken och SeaTwirl som jobbar för att utveckla en flytande turbin med vertikal axel, är två andra.
Kommer fortsätta leda
“Rollen för nya turbinmodeller och innovation i turbindesign bör inte försummas,” skriver Christoph Zipf, presschef på industriorganet Wind Europe, till CNBC via e-post.
“Det är bra att vindindustrin fortsätter att utforska nya vägar och innovativa lösningar, men so, det ser ut idag kommer den “traditionella” vindturbinen, de trebladiga, horisontella axlarna att fortsätta att leda vägen.”
Störst – billigast
Han tillade att sådana turbiner dominerar alla “konkurrenskraftiga projekt” inom havsbaserad, flytande och landbaserad vind.
“De erbjuder den största elproduktionen till det lägsta priset,” summerar Zipf.
Wind Catching Systems Heggheim är dock optimistisk inför framtiden och att dess innovation ska bli ledande.
“Vi vill definitivt vara mainstream,” säger han till CNBC.
Läs även: Kravet på regeringen: Snabba på med vindkraften
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.