Regeringen har tillsatt en utredning för att se över lagstiftningen som reglerar fisket i syfte att stärka skyddet av marina områden, nu är utredningens förslag klart.
Förbud mot bottentrålning föreslås
Mest läst i kategorin
I sitt slutbetänkande, som lämnas in i dag, den 15 maj, till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), föreslår utredningen regler om ett generellt förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden innanför trålgränsen.
Föreslår förbud i vissa områden
Utredningen lämnar förslag till författningsändringar som möjliggör ett förbud mot bottentrålning i förordningen 1994:1716, om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen.
Förbudet föreslås gälla i nationalparker, naturreservat, biotopskyddsområden och Natura 2000-områden i de delar av Sveriges territorium i havet som inga andra EU-medlemmar har rätt att fiska i.
Utredningen föreslår att Havs- och vattenmyndigheten ska få meddela föreskrifter om undantag från förbudet mot bottentrålning, om det inte motverkar syftet att skydda det område undantaget gäller för.
Ingen ersättning behövs
Utredningen har även tagit ställning till de inskränkningar i fisket som kan bli resultatet av ett förbud mot bottentrålning och kommit fram till bedömningen att det inte behöver införas någon rätt till ersättning för dem som berörs av förbudet mot bottentrålning.
Utredningen bedömer även att det just nu inte finns anledning att föreslå någon nationell stödordning för att ekonomiskt kompensera de yrkesfiskare som hindras att fiska på grund av förbudet mot bottentrålning.
Bottentrålning kan orsaka stor skada
TT skriver i Dagens Nyheter att det i dag bedrivs fiske innanför den så kallade trålgränsen där det generellt är förbjudet att tråla.
I mycket begränsad omfattning bedrivs även bottentrålning i skyddade områden, det handlar om områden som Bergöfjärden i Bottenviken Gullmarsfjorden i Kalix skärgård och Klosterfjorden.
I dag bottentrålar 146 fartyg i marina skyddade områden innanför trålgränsen.
När trålen dras längs med havsbotten kan den orsaka stor skada på marina havsmiljöer som inte bara påverkar fisk och skaldjur utan också river upp bottensediment.
Förbudet mot bottentrålning i marina skyddade områden föreslås börja gälla den 1 juli 2025.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.