Dagens PS

Parkeringar med solpaneler kan öka även i Sverige

solpaneler
Solpaneler på till exempel parkeringar är en bra lösning för Sverige. (Foto: Västra Götalandsregionen)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 nov. 2022Publicerad: 22 nov. 2022

Energimyndigheten vill att Sverige ska utnyttja sina tak bättre för solpaneler. Detta sedan panelerna fungerar bra även i kalla miljöer. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den franska regeringen har lagstadgat att parkeringsplatser med mellan 80 och 400 bilar framöver måste ha tak som är täckta med solpaneler, berättar Ny Teknik.

Följa Frankrikes exempel

Det är en bra väg att gå menar Energimyndigheten som tycker att Sverige kan följa Frankrikes exempel, eftersom solpaneler i nuläget enbart utgör drygt en procent av Sveriges elproduktion.

“Vi ser positivt på att man utnyttjar befintlig infrastruktur på det sättet. Och jag tänker att när du har solceller på en parkering så möjliggör du ju också för laddning av elbilar där”, säger Elin Larsson på Energimyndigheten.

Hon tycker att solpaneler fungerar bra i kalla miljöer och framför allt längs kustremsorna.

Krav på solceller

EU-kommissionen kom i våras med ett förslag som säger att alla nya offentliga och kommersiella byggnader med takyta över 250 kvadratmeter måste ha solceller på taket från sista december 2026. Tre år senare vill kommissionen se krav på alla nya bostäder.

Eftersom solpaneler ofta konkurrerar med bland annat jordbruksmark så är den smidigaste lösningen att sätta panelerna på parkeringar och överdäckade motorvägar.

Läs även: Flytande solpaneler som följer solen

ANNONS

Läs även: Fondjätte ny storägare i solcellsbolag efter miljardinvestering

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]