EU:s Klimatövervakningstjänst Copernicus och FN:s metrologiska organisation konstaterar i en rapport att Europa värms upp snabbare än ändra kontinenter.
Europa värms upp snabbare än andra kontinenter
Mest läst i kategorin
Klimatförändringarna fortsätter att höja temperaturen och Europa står inför allt fler värmeböljor som är så intensiva att människokroppen inte klarar av dem, det säger Copernicus och Meteorologiska Världsorganisationen, WMO, skriver Reuters.
Extrem hetta
Förra året gjorde en värmebölja i juli att 41 procent av södra Europa hamnade under stark värmepress, det är det hittills största området i Europa där sådana väderförhållande uppmätts.
Extrem hetta utgör särskilda hälsorisker för äldre, för människor med hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes och för människor som arbetar utomhus.
I delar av Italien registrerades i juli förra året 7 procent fler dödsfall än normalt, bland annat kollapsade och dog en 44-årig man som målade vägmarkeringar i staden Lodi i norra Italien.
Värmestress
Den påverkan miljön har på människokroppen kombineras av sådant som temperatur, luftfuktighet och kroppens respons för att etablera en “känns som” temperatur.
Värmestress uppstår när kroppen inte längre kan reglera sin temperatur genom ökat blodflöde och svett.
Under upp till tio dagar förra året var värmestressen i delar av Frankrike, Grekland, Italien och Spanien extrem, vilket definieras som en “känns som” temperatur på över 49 grader, då måste omedelbara åtgärder vidtas för att undvika väermeslag och andra hälsoproblem.
Enligt Copernicus och WMO:s rapport har dödsfall relaterade till värme ökat med 30 procent i Europa under de senaste 20 åren.
Europeiska miljöbyrån, EEA, uppmanade i mars regeringar att förbereda sjukvårdssystemen för klimatförändringar och efterlyste EU-regler för att skydda utomhusarbetare från extrem värme.
Klimatförändringar
Förra året var det hittills hetaste sedan värmerekorden började och Europa är den kontinent som värms upp allra snabbast.
Den största orsaken till förra årets extrema värme är enligt rapporten utsläppen av växthusgaser, men även faktorer som väderfenomenet El Niño spelade in.
Förra året drabbades Grekland av en 960 kvadratkilometer stor skogsbrand, den största någonsin i EU.
Alpina glaciärer förlorade under 2022 och 2023 hela 10 procent av sin återstående volym.
Eftersom den varmare atmosfären kan hålla mer fukt, orsakade värmen också extremt väder med kraftiga skyfall och översvämningar.
I Slovenien drabbades 1,5 miljoner människor av översvämningar.
“Några av händelserna 2023 överraskade vetenskapssamhället på grund av deras intensitet, deras hastighet, omfattning och varaktighet”, säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus, till Reuters.
Världens korallrev hotas av massblekning
Världen över bleks korallrev på grund av klimatkrisen som gör att havstemperaturen stiger och experter varnar för att vi står inför historiens värsta massblekning.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.