EU:s nya klimatplan är en av världens mest ambitiösa. Frågan är om unionen ens kommer kunna leverera när högern väntas ta storslam i EU-valet.
EU-valet kan ödelägga unionens klimatplan
Mest läst i kategorin
EU ska sänka koldioxidutsläppen med 90 procent till år 2040.
Därmed är unionens klimatmål ett av världens mest ambitiösa.
Exakt hur målet ska uppnås kommer nu att dryftas i månader, kanske upp till ett år, innan den nya klimatplanen kan godkännas av EU-parlamentet.
Läs mer: Elen i centrum: Så ska EU rädda klimatet Dagens PS
Minskat krav på jordbruket
Ett separat mål för klimatåtgärder inom jordbrukssektorn, som fanns med i ett tidigare utkast, har tagits bort, skriver CNN.
Detta ses som en eftergift till bönderna som har protesterat i veckor mot den klimatpolitik som de anser hotar deras försörjning.
Bönder fortsätter protestera
Det tidigare utkastet föreslog en 30-procentig minskning av växthusgasutsläppen från jordbruket jämfört med 2015 års nivåer.
Trots eftergifterna fortsätter bönderna att protestera mot ökad reglering och minskade inkomster.
I Tyskland och Frankrike har man tvingats justera sina planer för dieselsubventioner till följd av dessa protester, skriver Wall Street Journal.
Frågan är om EU ens kan leverera på dessa mål – och det inte bara på grund av motstånd från bönderna.
Läs mer: Nya kalkylen slår fast: Så dyr blir kärnkraften i Sverige Dagens PS
EU-valet hägrar
Unionen har redan ett mål om 55 procents minskning av utsläppen till 2030, men kommissionen har varnat för att medlemsländerna ligger efter i att uppnå detta.
Trots det breda stödet för det nya 90 procentiga målet, kan diskussionerna ta en radikal vändning i juni efter EU-valet.
EU-parlamentets gröna grupp väntar sig nämligen stora förluster i valet.
Läs mer: Så undviker du skattefusk med solcellsbatterier Dagens PS
Starkt motstånd från högern
Konservativa och högerextrema partier förväntas ta över många av de förlorade platserna, vilket kan sätta EU:s mer ambitiösa klimatmål i fara.
EU:s center-högerallians försöker redan rulla tillbaka avgörande delar av unionens gröna avtal, såsom förbudet mot försäljning av bilar med förbränningsmotorer till år 2035.
Kärnkraftsracet – som alla länder vill leda
När världen nu blickar mot kärnkraft gäller det att att leda racet i den utvecklingen. Det finns tre nyckelspelare som kämpar om att komma först över mållinjen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.