Världen kan nå nya temperaturrekord redan under 2023 eller senast under 2024. Temperaturökningarna drivs av klimatförändringar och återkomsten av El Niño.
El Niño ger nya rekordtemperaturer
Mest läst i kategorin
Det är klimatforskare som slår larm om nya medeltemperaturrekord 2023 eller 2024, drivna av klimatförändringar och den väntade återkomsten av väderfenomenet El Niño, skriver Reuters.
Återgång i år
De klimatmodeller forskarna relaterar tyder på att efter tre år med La Niñas vädermönster i Stilla havet, som sänker de globala temperaturerna något, kommer vi att få en återgång till El Nino, den varmare motsvarigheten, senare i år.
“El Niño förknippas normalt med rekordstora temperaturer på global nivå. Om detta kommer att hända 2023 eller 2024 är ännu oklart, men det är, tror jag, troligt”, säger Carlo Buontempo, chef för EU:s Copernicus Climate Change Service.
Senaste nytt
Åtta hetaste
Världens hittills hetaste år hittills var 2016, vilket sammanföll med en stark El Niño – även om klimatförändringarna lett till extrema temperaturer även under år utan fenomenet.
De senaste åtta åren är världens åtta hetaste hittills – vilket speglar den långsiktiga uppvärmningstrend som drivs av utsläpp av växthusgaser.
Friederike Otto, universitetslektor vid Imperial College Londons Grantham Institute, säger att temperaturer som drivs av El Niño kan förvärra klimatförändringarnas effekter, som svåra värmeböljor, torka och skogsbränder.
”Ännu varmare”
“Om El Niño utvecklas finns det en god chans att 2023 blir ännu varmare än 2016 – med tanke på att världen har fortsatt att värmas när vi fortsätter konsumera fossila bränslen,” sa Otto.
EU:s Copernicus-forskare publicerade på torsdagen en rapport som bedömer de klimatextremer som världen upplevde förra året, det femte varmaste året någonsin.
Hetaste någonsin
Europa upplevde sin hetaste sommar någonsin 2022 medan extrema regn, orsakade av klimatförändringar, resulterade i katastrofala översvämningar i Pakistan.
I februari kom en annan indikation i form av rekordlåga havsisnivåer i Antarktis.
Trots att de flesta av världens stora utsläppare lovat att så småningom minska sina nettoutsläpp till noll, fortsatte de globala CO2-utsläppen att öka under 2022.
Läs även: Halvvägs mot nästan två meters höjning av havsnivån
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.