Dagens PS

Djuphavsbrytning löser mineralbrist – förstör miljön

elbilar
Det syns allt fler elbilar på våra vägar men suget verkar ha dämpats på sistone. (Foto: Tesla)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Den globala jakten på sällsynta mineraler förstör redan stora landområden och siktet är nu istället på att utvinna mineralerna från havsbotten. Det saknas dock samtidigt forskning om de känsliga miljöerna, samtidigt som bolagen tävlar om att få tillstånd att få starta utvinningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När världen ställer om krävs stora mängder sällsynta mineraler som bland annat nickel, koppar och kobolt, till exempelvis allt fler batterier till en elbilsflotta som drar iväg rejält. I många länder som Kongo och Indonesien förstörs regnskogsområden och barn används i brytningen, som följd.

En lösning på det allt större behovet av mineralerna kan vara djuphavsbrytning, eftersom havsbotten i bland annat Stilla havet innehåller stora mängder sällsynta metaller, berättar CNBC.

Saknas forskning om djuphavet

Problemet är att medan jakten på att utvinna dessa metaller från havsbotten redan är igång så saknas det forskning på området, bland annat vilka arter som lever på havsbotten och hur de är beroende av sina miljöer.

“Forskare förutspår att det kommer att ta decennier innan vi vet tillräckligt om djuphavet för att fatta dessa välgrundade beslut, för att inte äventyra och förstöra något innan vi faktiskt vet mer om det”, säger Jessica Battle, som leder WWF:s “No Deep Seabed Mining Initiative”.

Tusentals oupptäckta arter

Forskare uppger att det fortfarande kan finnas tusentals arter som inte är upptäckta än i djuphavet, och om mineralbrytningen startar i stor skala kan många arter försvinna innan de ens har upptäckts.

Men Gerard Barron, vd för The Metals Company, tycker att världen måste blicka ner i djupet istället för att fortsätta förstöra regnskogarna som är viktiga kolsänkor.

“Vi påstår inte att detta är en aktivitet utan påverkan, men vi tror att effekterna är en bråkdel jämfört med de landbaserade alternativen”, säger han.

ANNONS

Läs även:

Kommer det nya FN-fördraget skydda världshaven? – Dagens PS

Därför letar många efter mineraler i Sverige – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]