Trettio år efter lagändringen står det nu klart att den mesta plasten vi sopsorterar bokstavligen går upp i rök istället för att återvinnas, eftersom anläggningen i Motala inte klarar uppgiften.
Din sorterade plast bör återvinnas – men eldas upp
Mest läst i kategorin
All plast ska återvinnas. Det är ett mål som Sverige skrivit under på. Men den mesta plasten bränns faktiskt upp, och kommer inte alls tillbaka.
Trots hårdare regelverk och en stor satsning från industrin återvinns bara runt var åttonde plastförpackning som svenska hushåll använt. Nästan allt annat eldas upp.
Allt bränns
Bara en åttondel återbrukas, visar Ekots granskning.
Särskilt hushållens återvinning går trögt, rapporterar Sveriges Radio.
Enligt Svensk Plaståtervinnings senaste redogörelse har man bara lyckats återvinna 18 procent av hushållens plast.
Och det är glädjesiffror jämfört med verkligheten, menar Naturvårdsverket som snarare tror att det handlar om 13 procent.
Senaste nytt
Inte nöjda
Mattias Philipsson, är vd på Svensk Plaståtervinning, och intervjuas nu i Ekot:
“Vi är inte nöjda med den låga återvinningsgraden för plastförpackningar från hushåll”, säger han i radioinslaget.
200 000 ton plast
Väldigt många plastförpackningar slängs i de vanliga hushållssoporna. Då går de direkt till förbränning, och kommer aldrig kunna återvinnas. 200 000 ton uppskattar man det till.
Men inte ens det som hushållen sorterar ut kan återvinnas.
Hushållen diskar ur sina plastförpackningar, lämnar in dem i återvinningskärlen och förpackningarna skickas i tonvis till återvinningsanläggningen i Motala, som stått på plats sedan 2019.
Men stora mängder, två tredjedelar, bränns upp ändå. Detta eftersom aparaterna i Motala inte kan sortera plasten ordentligt nog.
Men nu ska det bli ändring. En ny apparat i Motala som kostat en miljard ska hjälpa återvinninscentralen att fixa biffen.
Målet är att 55 procent av alla hushållsförpackningar ska återvinnas 2025.
Läs mer om plast:
Livet på världens största sopö
Miljögifter på 8 000 meters djup
I år slog vi pantrekord – igen
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.