Större delen av all algproduktion sker i Kina. 35,8 miljoner ton skördar man där, mot knappt 290 000 ton i Europa, skriver BBC. Det motsvarar 0,8 procent av algerna.
Men algernas samlade värde på marknaden ligger på omkring 40 miljarder 2020, och nu vill europeiska aktörer ta sig in.
Mål: 8 miljoner ton alger
Seaweed for Europe har som mål att EU ska producera 8 miljoner ton alger 2030, något som dess medarbetare, Adrian Vincent, hävdar är ”ambitiöst men fullt uppnåeligt”.
Den holländska regeringen föreslår att man ska avsätta 400 kvadratmeter av dess territorialvatten i Nordsjön för att odla grödan, och företag växer fram även på andra platser i Europa, som Storbritannien.
En av de uppenbara fördelarna, förutom havsväxternas många användningsområden, är att de inte kräver färskvatten, jord eller gödsel för att odlas.
Men alla är inte förtjusta i utvecklingen. För även om alger är användbara för människor, så är de också en del av havens ekosystem, med en särskild roll just där de växer. De kan tränga ut andra organismer. Reinier Nauta, som har sin forskning inriktad på alger, menar att detta det kommer att resultera i att antalet växtplankton minskar. Växtplankton är en mycket viktig del av näringskedjan och foder för många fiskarter.