Allt fler maneter tar över våra hav medan fiskbestånden rasar. Samtidigt får allt fler upp ögonen för att äta maneter – och hur det kan hjälpa till att lösa miljöhotet.
Att äta maneter bidrar till att rädda världshaven
Mest läst i kategorin
De senaste åren har det kommit allt fler rapporter om manetstim som täcker allt större områden i världshaven, och som tar över när många fiskarter har fiskats ut eller som faktiskt ökar i antal i allt näringsrikare vatten genom våra utsläpp.
Maneter tar över haven
Maneter kan bli de dominerade arterna eftersom de äter fiskägg och därmed håller nere fiskbestånden som i många fall redan är utfiskade, berättar BBC.
Ett sätt att åtminstone kortsiktigt minska manetbestånden är att äta dem menar forskare. Har du provat manet?
Du är inte ensam och svaret på frågan är nej, eftersom det fortfarande är ovanligt att hitta manet på västerländska menyer, medan de har ätits på många håll i Asien de senaste tusen åren.
Nu försöker många västerländska restauranger dock förändra det tankesättet genom att uppmuntra gästerna att prova något nytt – maneter som är proteinrika, och där mikroalgerna inuti cellerna hos vissa maneter dessutom är rika på fettsyror.
Mestadels vatten
De består dock mestadels av vatten, så det är enbart fem procent som faktiskt går att äta. Så därför är det många som anser att det inte är värt mödan att plocka upp dem ur havet till att börja med.
“Det går åt mycket energi i processen eftersom de är så vattniga”, säger Monty Graham, chefen för Florida Institute of Oceanography.
Att bara äta maneter löser dock inte miljöhoten i det långa loppet, där de istället bör ses som en indikator för hur havet mår, om det är förorenat eller utfiskat.
“Om folk börjar konsumera maneter lika mycket som vi konsumerar andra skaldjur, så antar jag att det också kommer få negativa konsekvenser”, klargör Monty Graham.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.