Dagens PS

56 miljoner för konstgjord snö – helt förgäves

snö
De stigande i Alperna temperaturerna är ett hot mot den europeiska skidindustrin i Europa (Foto: TT).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 10 jan. 2025Publicerad: 03 apr. 2023

En populär skidort i Apenninerna, Italien, investerade 56 miljoner kronor i konstgjord snö inför skidsäsongen – men förgäves.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Italien blir bristen på snö allt större och glaciärerna krymper  – särskilt glaciärer under 1000 meters höjd.

Inför skidsäsongen investerade den populära skidorten Monte Cimone i Apenninerna, 5 miljoner euro, drygt 56 miljoner kronor, i snökanoner i ett försök att avvärja den globala uppvärmningens effekter.

Det var till stor del bortkastade pengar, skriver Reuters.

Tvingades stänga under jul

Snökanonerna visade sig vara värdelösa då vattendropparna de skjuter upp i luften behöver kallt väder för att de ska falla till marken som snö, och fram till mitten av januari föll temperaturen aldrig under noll grader.

“Skidliftarna var stängda, skidlärarna och säsongsarbetarna hade inget att göra och vi förlorade 40 procent av våra intäkter för hela säsongen”, säger Luciano Magnani, chef för områdets organisation för skidsystemsoperatörer.

“Det var första gången på 40 år som vi höll stängt under jullovet.”

ANNONS

Senaste nytt

Italien hårt drabbat av bristen på snö

Stigande temperaturer hotar skidbranschen över hela världen, men Italien, som har många relativt låga höjder i Apenninerna och Alperna, är särskilt hårt drabbat.

ANNONS

Enligt miljöorganisationen Legambiente är omkring 90 procent av Italiens beroende av konstsnö, jämfört med 70 procent i Österrike, 50 procent i Schweiz och 39 procent i Frankrike.

Står inför ett tufft beslut

Skidindustrin har ett tufft beslut att framför sig att fatta: fortsätta kämpa i hopp om att tekniska framsteg kan övervinna effekten av stigande temperaturer, eller ändra affärsmodellen och leta efter alternativa källor till intäkter från turism.

Klimatforskare och även Italiens centralbank förespråkar det andra alternativet, vill de flesta skidoperatörer fortsätta att kämpa.

“Utan skidåkning kommer samhällen i bergen att förlora sin ekonomiska grund, och människor kommer att lämna”, säger Valeria Ghezzi, chef för Anef, Italiens organisation för skidliftsoperatörer som omfattar 300 företag och täcker 90 procent av marknaden.

De ekonomiska insatserna för Italien är höga då sektorn direkt eller indirekt sysselsätter 400 000 personer. Sektorn genererar en omsättning på 11 miljarder euro, vilket motsvarar 0,5 procent av landets bnp.

Skidoperatörer möter hårt motstånd

Skidoperatörerna som vill fortsätta kämpa har däremot mött motstånd från en rad miljöorganisationer.

Vissa ekonomer och klimatforskare hävdar också att försöken att hålla skidorter på låg höjd igång är dömda att misslyckas, och att tillverka snö på konstgjord väg bara försenar det oundvikliga

ANNONS

Klimatforskaren Giulio Betti menar att skidor på 1000-2000 meters höjd snart kommer att vara ekonomiskt ohållbart , och att samhällen i bergen bör fokusera på en annan typ av turism.

Betti är en av flera forskare som förutspår att Alperna i Europa där temperaturerna stiger snabbare än i större delen av världen, kommer att bli allt populärare på sommaren när Medelhavets stränder och städer blir obehagligt varma.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetsbrev.

Läs även: Halvvägs mot nästan 2 meters höjning av havsnivån

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS