Dagens PS

2024 blir varmare än rekordåret 2023

Januari 2024 har varit den varmaste januarimånad som hittills uppmätts
Januari 2024 har varit den varmaste januarimånad som hittills uppmätts. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 feb. 2024Publicerad: 08 feb. 2024

Förra året var det varmaste som hittills uppmätts och nu varnar forskare för att 2024 kan bli ännu varmare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Januari i år var den varmaste januarimånad som registrerats, Januari 2024 är enligt en rapport den åttonde månaden i rad med rekordhöga temperaturer, det skriver Bloomberg.

EU:s jordobservationsprogram Copernicus månadsrapport visar att globala temperaturer i januari i år låg 1,66 grader över genomsnittet under förindustriell tid.

Det varmaste året

“2024 börjar med ännu en rekordmånad, det är inte bara den varmaste januari någonsin, utan vi har också precis upplevt en 12-månadersperiod på mer än 1,5 grader över den förindustriella referensperioden”, säger Samantha Burgess, i ett pressmeddelande.

Hon är biträdande direktör för Copernicus Climate Change Service, C3S, och säger vidare att snabba minskningar av utsläppen av växthusgaser är det enda sättet att stoppa höjningen av den globala temperaturen.

De senaste tolv månadernas globala temperaturer är de högsta som någonsin har registrerats, de ligger 1,52 grader över det förindustriella genomsnittet mellan år 1850 och 1900.

2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och experter tror att 2024 kommer bli ännu varmare på grund av kombinationen mer växthusgaser i atmosfären och El Niño.

Havstemperaturen

Det cykliska väderfenomenet El Niño förändrar havscirkulationen och vädermönster, vilket på många breddgrader ger mer värme och torka.

ANNONS

Enligt Copernicus har El Niño börjat försvagas i ekvatoriska Stilla havet, där väderfenomenet har sitt ursprung, men de marina lufttemperaturerna är ovanligt höga.

I januari nådde den globala havsytans temperatur ett månadsrekord och i början av februari har de dagliga havstemperaturerna fortsatt stiga och slagit tidigare rekord från augusti.

“Det är otroligt oroande att temperaturen har legat så högt så länge och den kommer troligen att fortsätta ligga högt den närmaste tiden”, säger Ola Kalén, oceanograf vid SMHI, till Dagens Nyheter.

Läs mer: Värmen i år: Som en Hollywoodfilm kallad Hot Mess Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS