Dagens PS

H&M-hat i Kina efter oro över tvångsarbete

H&M-butik i Kina
Bojkotten av H&M fortsätter i Kina. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 24 mars 2021Publicerad: 24 mars 2021

Klädbolaget H&M kritiseras på sociala medier i Kina i dag efter att ett tidigare uttalande uppmärksammats av bland annat ungdomspartiet till Kinas kommunistiska parti gällande Xinjiang-regionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rapporterar Reuters.

Det rör sig om ett uttalande från förra året som har blivit aktuellt på nytt. H&M uttryckte att man är väldigt oroade över rapporterna om tvångsarbete i den regionen och sade att de inte sourcar varor därifrån.

På den sociala medieplattformen Weibo har användare uppmanat till en bojkott och att H&M ska lämna landet. Skådisen Huang Xuan har berättat via sitt officiella Weibo-konto att han sagt upp sitt avtal som representant för H&M, då han är emot “förtal och ryktesspridning”.

Den statliga tidningen Global Times chefredaktör Hu Xijin varnar västerländska företag att inte undertrycka Xinjiang, vilket kan förarga den kinesiska befolkningen.

EU, USA, Storbritannien och Kanada införde i måndags sanktioner mot Kina för kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Xinjiang, vilket besvarades med motsanktioner.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]