Dagens PS

Allt färre vill anställa i Sverige – hård sågning

allt-färre-vill-anställa-i-sverige-sågning-larm
En ny undersökning visar på alarmerande siffror – 80 procent av bolagen säger att de höga kostnaderna för personal är en stor nackdel.  (Foto: Unsplash/Luke Chesser)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 16 maj 2019Publicerad: 16 maj 2019

En ny undersökning visar på alarmerande siffror – 80 procent av bolagen säger att de höga kostnaderna för personal är en stor nackdel. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu varnar Dagens Industri för en “bolagsflykt”. Även lång handläggningstid och en byråkratisk snårskog nämns som nackdelar med arbetsmarknaden i Sverige, enligt artikeln. Förutom den tröga arbetsmarknaden och regelverket är det även den svaga kronan som bekymrar:

“Vi behöver bli bättre på att anpassa oss efter betalningsförmågan i svenskt näringsliv. Vi har inte rättat mun efter matsäck – det belastar svensk konkurrenskraft”, säger Carl Eckerdal, chefsekonom vid Innovations- och kemiindustrierna, till Dagens Industri.

I undersökningen har bolag inom läkemedel, kemi, petroleum och plast rankat de länder inom Europa där de tycker det är bäst att investera. Omkring 55.000 är anställda i sektorn, skriver Dagens Industri, och med angränsande branscher blir antalet det dubbla.

Majoriteten av företagen är utlandsägda, och få har kvar sitt huvudkontor i Sverige.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]