Dagens PS

Xi Jinpings ökade makt i Kina oroar investerare

Bland amerikanska investerare är misstron mot Xi Jinpings regering särskilt stor på grund av hans konsolidering av makt
Bland amerikanska investerare är misstron mot Xi Jinpings regering särskilt stor på grund av hans konsolidering av makt. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 feb. 2023Publicerad: 27 feb. 2023

Under de hårda pandemi-nedstängningarna i Kina lämnade många utländska investerare landet och ett tag såg det ut som president Xi Jinping lyckats återuppliva landets ekonomi.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter Kinas snabba svängning bort från sin noll covid-strategi höll Xi Jinping ett tal till höga tjänstemän om vikten att attrahera och behålla utländska pengar, det rapporterar Fortune.

Kinesiska tillgångar rekommenderades

Talet hölls bakom lyckta dörrar och släpptes i sin helhet först nu i februari. Talet förebådade flera marknadsvänliga förändringar för hårt drabbade kinesiska sektorer som big tech och fastigheter.

Resultatet blev ett aktierally i Hongkong och ett starkt momentum för den kinesiska valutan yuan. På Wall Street rekommenderade strateger kinesiska tillgångar.

En penningförvaltare beskrev den kinesiska handeln som den “enklaste” i världen och Morgan Stanley, som länge varit skeptiska till Kina, menade att det var dags att köpa.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Handeln har stannat upp

Endast två månader in på år 2023 stannar dock denna återöppnade handel upp, Hongkongs viktiga aktieindex har fallit över 10 procent från topparna i januari.

“De flesta marknadsaktörer vi pratar med tror inte att Kina kommer att återgå till att vara ett fokus som det var under eran innan handelskriget”, säger Jon Withaar på Pictet Asset Management, till Fortune.

Han tillägger att det i slutändan handlar om insynen, på politik, resultat och geopolitik. 

ANNONS

Konsolidering av makten oroar

Penningförvaltare som ser till Kina får blandade regulatoriska signaler från regeringen som återtagit fokus på geopolitik.

Rivaliteten mellan supermakterna har ökat till nivåer som inte setts sedan Donald Trump var president i USA och investerare riskerar att drabbas.

Bland amerikanska investerare är misstron mot Xi Jinpings regering särskilt stor på grund av hans konsolidering av makt och hans agenda som strävar efter “gemensamt välstånd”.

Högre regulatorisk risk

James Fletcher, som grundat Ethos Investment säger att han kommer vara försiktig de två till fem kommande åren och han tror att geopolitiska spänningar och regeringens hårda hand kommer fortsätta vara norm.

“Vi investerar i en miljö med lägre kontroller och balanser och högre maktkonsolidering, vilket vi tror innebär högre regulatorisk risk”, säger han till Fortune.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Uppåt i Japan och nedgångar i Kina

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]