Dagens PS

Xi Jinping vädjar till Väst: Höj inte räntan för snabbt

Höj räntan
Xi Jinping uppmanar Väst att inte höja räntan för snabbt. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 18 jan. 2022Publicerad: 18 jan. 2022

Kinas president Xi Jinping uppmanar Väst att inte höja räntan för snabbt – det kan få katastrofala effekter för utvecklingsländer.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinas president Xi Jinping vädjar till Fed och andra centralbanker i Väst att inte höja räntan för snabbt i kampen mot inflation – han menar att det kan få en skarp effekt på den ekonomiska tillväxten, rapporterar CNN. 

“Globala industrikedjor och leveranskedjor har störts. Råvarupriserna fortsätter att stiga. Energitillgången är fortfarande knapp. Dessa risker förvärrar varandra och ökar osäkerheten om ekonomisk återhämtning”, säger Xi Jinping i ett tal inför 2022 World Economic Forum, som i år hålls online.

“Om stora ekonomier bromsar eller gör en helomvändning i sin penningpolitik, skulle det bli allvarliga negativa spridningseffekter. Det skulle innebära utmaningar för den globala ekonomiska och finansiella stabiliteten, och utvecklingsländerna skulle bära bördan av det”, säger Xi.

Fed kan höja räntan tre gånger i år

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve presenterade nyligen planer på att höja räntan tre gånger under 2022. Bank of England höjde redan i december, Europeiska Centralbanken har dragit ner på sina obligationsköp och flera länder i Centraleuropa och Latinamerika har också aviserat räntehöjningar.

“Historiskt sett har Feds räntehöjningar utlöst finansiella och ekonomiska kriser i andra länder många gånger”, säger Zhu Baoliang, chefsekonom på statliga China’s State Information Center, enligt CNN.

Kinas folkbank går annan väg

Kina har valt en annan väg – Kinas folkbank har istället öppnat sin plånbok den senaste tiden för att kompensera för problem med ekonomin. De har gjort flera lättnader den senaste tiden för att stimulera ekonomin, bland annat med en räntesänkning på ettåriga policy-lån och sänkningar i reservkrav för banker.

Även Internationella Valutafonden (IMF) varnar för att räntesänkningar i USA kommer att få effekter i resten av världen.

ANNONS

“Tillväxtekonomier bör förbereda sig för potentiella kamp mot ekonomisk turbulens”, skrev de i ett blogginlägg i förra veckan.

Läs även: Miljardär: ”Ingen bryr sig” om folkmordet på Uigurer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Edvard Lundkvist och Emma Fällman
Spela klippet

Så kan Trump-tullarna påverka dig

Donald Trumps föreslagna handelstullar har fått en av världens mest framstående ekonomer att dra paralleller till den stora depressionen. Simon Johnson, Nobelpristagare och professor vid MIT, menar att tullarna kan trigga en farlig nedåtgående spiral. USA:s tidigare president Donald Trump föreslår nu omfattande tullar på kinesiska varor, upp till 60 procent. För resten av världen […]