Dagens PS

Warren Buffetts sämsta köp: Berkshire Hathaway

Warren Buffett
I artikeln ser du vilka aktier på Stockholmsbörsen som skulle hamnat i Warren Buffetts portfölj, enligt Aktiespararna. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 09 nov. 2022Publicerad: 09 nov. 2022

I dag är Berkshire Hathaway ett av världens största företag. Men enligt Warren Buffett är bolaget det sämsta köp han någonsin gjort.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det multinationella konglomeratet Berkshire Hathaway är i skrivande stund det sjätte största bolaget på USA-börsen med ett marknadsvärde på 645 miljarder dollar.

Berkshire Hathaway är moderbolag i en gigantisk koncern som äger massor av andra bolag, har hundratusentals anställda, och äger stora poster i jättebolag som American Express (18,8 procent), Bank of America (11,9 procent), The Coca-Cola Company (9,32 procent) och Apple (5,57 procent).

Bolaget leds av investerar-gurun Warren Buffett, “oraklet från Omaha” som räknas som en av världshistoriens bästa investerare. Han är ordförande och vd och leder bolaget tillsammans med vapendragaren Charlie Munger som är viceordförande.

Men enligt Buffett själv är den sämsta investering han någonsin gjort just Berkshire Hathaway. Dessutom gjorde han investeringen för att han var förbannad.

“Den dummaste aktien jag någonsin har köpt var Berkshire Hathaway”, sa han själv i en intervju med CNBC 2010.

Berkshire Hathaway var i nedförsbacke

1962 investerade han i textilbolaget Berkshire Hathaway som tidigare var framgångsrikt men på 60-talet var i kraftig nedförsbacke. Men Buffett upptäckte att varje gång bolaget stängde ned en fabrik så användes pengarna till återköp av aktier. Så Buffetts plan var att köpa upp aktier, och sedan sälja dem igen när läget blev rätt under ett sådant återköp.

1964 hade han samlat på sig en stor mängd aktier i bolaget, och företaget ville köpa tillbaka dem. Han besökte vd:n Seabury Stanton, och de kom överens ett pris på 11 dollar och 50 cent per aktie som Buffett hade. Men när han ett par veckor senare fick kontraktet på posten var priset sänkt till 11 dollar och 3/8-delars dollar, alltså 12,5 cent lägre än de kommit överens om.

Buffett blev förbannad, och i stället för att sälja till ett lägre pris bestämde han sig för att köpa mer aktier och få kontroll om företaget. När han lyckades med det så såg han till att sparka Seabury Stanton. Hämnden är ljuv.

ANNONS

Problemet var att han nu ägde ett misslyckat textilföretag. Hur mycket Buffett än försökte så gick det inte att effektivisera textilbolaget till att göra vinst. Nödlösningen blev att köpa fler bolag och bilda en koncern. Han satsade först på försäkringsbolag, vilket visade sig vara enormt framgångsrikt och lade grunden till det imperium han har idag.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Buffett: Förlorade 200 miljarder dollar

Så varför var Berkshire Hathaway då ett dåligt köp? Jo, enligt Buffett själv så hade han tjänat betydligt mer genom att köpa in sig i försäkringsbolagen direkt i stället för att gå omvägen genom ett misslyckat textilbolag för att han blivit kränkt över dålig behandling från chefen.

Enligt Buffett själv förlorade han cirka 200 miljarder dollar i ränta-på-ränta under de kommande 45 åren på att ha köpt textilbolaget i stället för att ha köpt försäkringsbolagen för pengarna direkt. Textilverksamheten lades slutligen ned 1985 efter att ha gjort minus i många år.

Helt misslyckat var det dock inte. Buffett säger att han lärde sig en av sina viktigaste läxor av historien: “När en chef med rykte om briljans möter ett företag med rykte om dålig ekonomi, är det företagets rykte som förblir intakt”, sa han till CNBC 2010.

Läs även: Trots årets succé – Buffett tappar mot index

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]