Dagens PS

Wallenbergarnas bolag fortsätter rusa

Munters
Munters rapport övertygar, och det gör även aktien som fortsätter sitt kursrally på Stockholmsbörsen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 23 apr. 2024

Den starka medvinden håller i sig för Munters vars resultatrapport på tisdagen överraskar och ger kursraketen ännu mer eld i baken på Stockholmsbörsen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagens vinnarlista klimathanteringsbolaget Munters (börskurs) i topp då aktien sticker i väg upp med hela 11,48 procent i förmiddagens handel.

Kursrusningen ska läggas till fjolårets imponerande rally i aktien, då steg den 60 procent.

Det som ger börsbränsle nu är att både bolagets marginaler och orderingång skräller.

“Det är väldigt glädjande att vi visar att vi kan nå 14 procent andra gången under en tolvmånadersperiod”, säger Munters vd och koncernchef Klas Forsström till Di TV.

Största ägare i Munters är FAM AB (Foundation Asset Managment), som är ett svenskt förvaltningsbolag som ägs och förvaltas av Wallenbergstiftelserna, som torde applådera Munters Q1-siffror.

“Jag är glad att kunna rapportera ett mycket starkt första kvartal 2024 för Munters. Efterfrågan på våra innovativa lösningar för klimatkontroll är fortsatt hög, drivet av kraftfulla trender som digitalisering och elektrifiering. Detta momentum resulterade i ännu ett kvartal där vi uppnådde en betydande tillväxt i orderingången på 32 procent, drivet av robust efterfrågan i alla affärsområden”, kommenterar klimathanteringsbolagets vd Klas Forsström resultatrapporten.

Här är delårsrapporten i korthet, där lönsamheten, tillväxten och kassaflödet även imponerar:

  • Orderingången ökade +32 procent (organiskt +29), med stark tillväxt i alla tre affärsområden. AirTech såg en god efterfrågan, särskilt inom undersegmentet batteri i EMEA. Data Center Technologies (DCT) hade en stable orderingång i Nordamerika. FoodTech hade en positiv utveckling, främst i Americas och EMEA, något motverkad av APAC.
  • Nettoomsättningen ökade +11 procent (organiskt +7), huvudsakligen drivet av goda leveranser på stora ordrar som annonserades under tidigare år inom DCT. FoodTech hade en stark tillväxt inom Climate solutions i Americas och mycket stark tillväxt inom Digital solutions i USA. AirTech var på lägre nivå, men såg tillväxt i Americas, främst inom undersegmentet batteri, motverkad av svagare utveckling i APAC och EMEA.
  • Den justerade EBITA-marginalen förbättrades främst relaterad till ökad nettoomsättning och nettoprisökningar inom DCT och FoodTech samt effektivitetsförbättringar i alla affärsområden.
  • Resultat per aktie, före och efter utspädning, var SEK 1,19 (1,18) under första kvartalet.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten förbättrades främst till följd av förbättrat resultat och en minskning av det operativa rörelsekapitalet. Den positiva effekten på rörelsekapitalet under kvartalet drevs främst av förskott från kunder relaterade till DCT i Americas.
  • Skuldsättningsgraden minskade för tredje kvartalet i rad, från 2,1x i slutet av december till 2,0x, främst på grund av ökat rörelseresultat.
  • Årsstämman i mars beslutade att utbetala en total utdelning på 1,30 SEK (0,95), totalt MSEK 237 (173) som ska betalas i två lika stora delar. Detta motsvarade 30 procent av resultatet för 2023. En första del av utdelningen utbetalades i mars.
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]