Banker har märkt att ett bra sätt att behålla medarbetare är att ta hand om deras psykiska hälsa och erbjuda stöd till dem som mår dåligt.
Wall Street tar hand om medarbetarnas psykiska hälsa
Mest läst i kategorin
Efter covid-19-pandemin försöker företag överallt hitta ett nytt normalt, några av de främsta bolagen på Wall Street vill att medarbetarna jobbar på kontoret hela tiden och en del ser en konkurrensfördel i att erbjuda permanent distansarbete eller hybridarbete, det rapporterar Financial Times.
Talar om sina problem
En del av förändringarna av arbetsplatskulturen kommer inte försvinna. Förändringen av hur arbetsgivare och anställda interagerar har pågått i decennier och under pandemin accelererade den.
Arbetstagare som förut höll personliga problem med stress, depression och ångest för sig själva är nu mer bekväma med att tala om det och söka hjälp.
Kraven på arbetsplatsstöd har inte avtagit med pandemin utan i stället ökat och många arbetsgivare börjar se erbjudanden om sådant som ett sätt att locka och behålla medarbetare.
Det här innebär att tjänstemän, vare sig de vill eller inte, måste ta itu med sina problem, sin mentala hälsa och balansen mellan jobb och fritid.
Senaste nytt
Särskilt inom finansiella tjänster
Den här förändringen finns överallt i USA, men är särskilt märkbar inom landets finansiella tjänstesektor, en sektor som länge krävt långa arbetstimmar och många bolag i sektorn har krävt att medarbetarna återvänder till kontotet.
En förändring håller dock på att ske. Nyligen ökade Bank of New York Mellon antalet kostnadsfria terapisessioner som är tillgängliga för anställda utan en formell remiss från fem till tolv.
I början av nästa år introducerar Goldman Sachs en utbildning om psykisk hälsa till alla sina linjechefer.
Handlar om miljarder
Det här handlar inte bara om generositet eller förmyndarmentalitet, medarbetares mående påverkar företagens produktivitet.
Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattar att 12 miljarder arbetsdagar, värda 1 miljard dollar, cirka 9,9 miljarder kronor, i produktivitet, årligen går förlorade på grund av depression och ångest.
I USA led förra året ungefär en fjärdedel av alla vuxna av en psykisk sjukdom och unga mellan 18 och 25 var mer än dubbelt så benägna att rapportera symptom jämfört med personer över 50 år, 36 procent jämfört med 14.
Minimerar frånvaro
Enligt arbetsgivare hjälper tillhandahållande av psykisk vård till att minimera frånvaro och långvarig psykisk sjukdom.
“Vi måste främja en kultur där människor uppmuntras att prata om sina utmaningar och att räcka upp sina händer när de behöver hjälp. Tidiga insatser är verkligen nyckeln”, säger Jacqueline Arthur, Goldmans personalchef till Financial Times.
Undersökningar visar även att arbetstagare nu lägger stor vikt vid mental hälsa när de väljer arbetsgivare.
I en nyligen genomförd Harris-undersökning sade 81 procent att det kommer vara en viktig faktor nästa gång de söker jobb.
Veklingar
Alla tycker dock inte att det här är positivt, i en ledare varnade nyligen The Economist för att medvetenhetskampanjer leder till att britter “blandar ihop normala svar på livets svårigheter med psykiska störningar”.
Bland seniora bankirer och investerare finns det också en hel del privat gnäll. Många av dagens ledare har genomlevt hårda lärlingsprogram med 100-timmars arbetsveckor och mobbning.
Även om de inte vill återgå till mobbning och öppen kvinnofientlighet, erkänner de att de tycker att dagens 20-åringar är lite veka.
När medarbetare vid Goldman Sachs klagade på överarbete under investmentbankboomen 2021 var åsikterna delade om huruvida klagomålet var legitimt eller om de var överkänsliga och borde hitta en annan karriär.
Ber om stöd tidigare
Nu för tiden säger personalavdelningar att medarbetare ber om stöd tidigare, innan de blir sjuka. Användandet av online-terapi, wellness-appar och “welness”-dagar för att stressa av är högt.
“Tidigare använde människor tjänster i ett krisögonblick. Nu håller folk på att trimmas lite, säger Sharyn Jones, chef på Bank of New York Mellons, till Financial Times.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Världsekonomin – så här mycket kostar depression
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.