En österrikisk arvtagare vill ge bort de pengar hon ärvt. Nu har hon hittat ett sätt att bli av med de drygt 280 miljoner kronor det gäller.
Vill ha hjälp att bli av med 282 miljoner
Mest läst i kategorin
Österrike och Sverige har en hel del gemensamt, för övrigt egenskaper de har gemensamma med hela västvärlden.
Bördan av att finansiera välfärden ligger hos de arbetande med vanliga inkomster, villkoren för de rika förbättras kontinuerligt och vill någon som är förmögen bidra till att göra samhället bättre så är det i huvudsak frivilligt.
Även Österrike har avskaffat förmögenhetsskatten.
Ur det perspektivet agerade Marlene Engelhorn.
2022 ärvde hon motsvarande cirka 282 miljoner kronor från sin miljardärklassade mormor.
Miljardaffär
Pengarna, som Marlene Engelhorn mer sett som familjen än hennes, kommer ur den tyska kemijätten Basf, som Friedrich Engelhorn var med om att grunda men lämnade tidigt.
Istället investerade han sin förmögenhet i föregångaren till Boehringer Mannheim, ett bolag som köptes av schweiziska läkemedelsjätten Roche Holdings för motsvarande 114 miljarder kronor 1998.
Marlene Engelhorn insåg att hon inte ville ha pengarna utan ge bort dem. Ett skäl var att hon såg de kryphål i skattelagstiftningen som hennes familj använde under säljprocessen 1998.
”Stärkte mig”
“Kunskapen om hur rikedom ackumulerades i dessa företag, och genom dem i min familj, har förstärkt min övertygelse om att extrem rikedom som makt måste regleras”, säger hon till Bloomberg.
Hon insåg att de styrande inte skulle rätta till några typer av extrem ojämlikhet.
“Jag kan inte vänta på att min regering ska beskatta mig. De kommer inte att göra det här snart”.
Slumpmässigt utvalda
Istället tog hon initiativet till Guter Rat, ”Det goda rådet”, där 50 för henne främmande österrikare ska bestämma vad pengarna ska gå till.
10 000 slumpmässigt utvalda personer över 16 år bjöds in, 1 424 registrerade sig för att delta och i slutänden valdes 50 ut för att bestämma över Engelhorns arv.
Marlene Engelhorn hade då redan varit med och grundat gruppen Taxmenow som slåss för att även rika ska ta en rimlig del av ansvaret för vår gemensamma sektor.
Träffas i helgen
Hennes 50 utvalda träffas denna helg på ett hotell i Salzburg efter att ha valts ut för att bli statistiskt representativa för sitt land.
Totalt kommer de att träffas sex gånger från och med nu och fram till juni.
”Det här är ett projekt som jag hoppas kommer att inspirera några människor där ute att revidera sina värderingar,” säger Engelhorn.
Måste bli eniga
Kravet på de 50 rådsmedlemmarna är att bli eniga om hur pengarna ska användas.
Blir de inte det återgår pengarna till Marlene Engelhorn.
“Jag är inte så fixerad vid resultatet,” säger hon.
”Det viktigaste för mig är den offentliga diskussionen om rikedom och jämlikhet”.
Mycket vill ha mer: Svenska miljonärer rikare än någonsin. Dagens PS
Här är Sveriges rikaste familjer. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.