Venezuela släpper amerikanska fångar efter nya diplomatiska samtal – där USA också diskuterat energifrågor med landet som är en stor oljeproducent.
Venezuela släpper amerikaner efter samtal med USA
Mest läst i kategorin
En amerikansk chef i oljebranschen som greps i Venezuela för fyra år sedan har släppts efter de första samtalen mellan landet och USA sedan 2019. Ytterligare en person som greps för ett år sedan med anklagelser om spioneri släpptes också på tisdagen.
USA bröt de diplomatiska förbindelserna med Venezuela för tre år sedan, men under lördagen skickade landet en delegation till Caracas för samtal “på hög nivå” med Nicolás Maduros regim.
Trump införde sanktioner mot Venezuela 2019
USA var den största köparen av venezuelansk olja tills Donald Trumps administration införde sanktioner mot Caracas 2019, stängde sin ambassad och anklagade Maduro för att ha stulit ett presidentval föregående år.
Joe Bidens administration söker nu alternativa energikällor efter att ha infört kraftiga sanktioner mot Ryssland som svar på invasionen av Ukraina, vilket öppnar för varmare relationer med länder som Venezuela och Iran, skriver Financial Times. USA bekräftar att samtalen gällde bland annat energi och utlämningen av amerikanska fångar.
Biden kritiseras av Marco Rubio
Nicolás Maduro, som normalt brukar låta väldigt aggressiv mot USA, beskriver samtalen som “respektfulla, hjärtliga, mycket diplomatiska”.
Närmandet länderna emellan togs inte emot väl av alla – Joe Biden får kritik av den republikanska oppositionen i hemlandet.
“Joe Biden använder #Ryssland som en ursäkt för att göra affären som de alltid velat göra med #MaduroRegime. I stället för att producera mer amerikansk olja vill han ersätta oljan vi köper från en mordisk diktator med olja från en annan mordisk diktator”, twittrar Florida-senatorn Marco Rubio.
Läs även: Morgan Stanley: Ryssland går mot konkurs
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.