Fondförvaltarna tror på låg tillväxt, stigande priser och en björnmarknad för aktier och bunkrar därför kontanter, enligt en ny undersökning, skriver Markets Insider.
Varningstecken: Fondförvaltarna bunkrar kontanter
Mest läst i kategorin
Prognoserna för global tillväxt är nu de lägsta sedan i juli 2008, då investmentbanken Lehman Brothers fortfarande kämpade för sin överlevnad i den krasch som ledde till finanskrisen, enligt en undersökning med fondförvaltare gjord av Bank of America, skriver Markets Insider.
Fondförvaltarna påverkas främst av Rysslands invasion av Ukraina i sina prognoser för tillväxten i undersökningen som gjordes mellan 4 och 10 mars.
Undersökningen visar också att fondförvaltarna bunkar kontanter på den högsta nivån sedan i april 2020, månaden efter att WHO meddelade att covid-19-utbrottet var en pandemi. Kontantnivåerna steg till 5,9 procent i mars, upp från 5,3 procent månaden innan.
“Kontantnivåerna är som vid lågkonjunktur. Ekonomisk tillväxt och vinstförväntningar är som vid lågkonjunktur”, skriver Michael Hartnett, chef för investeringsstrategi på Bank of America om undersökningen för mars.
Kontantallokeringen är därmed högre än under den globala finanskrisen juli-oktober 2008, men lägre än vid dotcom-kraschen vid millenieskiftet då siffran låg på 8 procent.
Det är nu fler fondförvaltare som förväntar sig stagflation – låg tillväxt och stigande priser – än de som tror på en kommande boom, 62 procent jämfört med 30 procent. 60 procent av förvaltarna tror på en björnmarknad för aktier under 2022, upp från 30 procent en månad tidigare.
Men trots det har de övervikt för aktier i sina portföljer.
“Aktieallokeringen är inte på ‘lågkonjunktur, blunda-och-köp’-nivåer”, skriver Michael Hartnett på Bank of America enligt Markets Insider.
Läs även: Rysslands skulder blir obetalda – första gången sen Lenin
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.