Finansmyndigheter i både Norge och Danmark varnar för att risken ökar i det finansiella systemet – på grund av alla bankregler.
Varningen: "Europas komplicerade bankregler ökar riskerna"
Mest läst i kategorin
Morten Baltzersen, generaldirektör för Norges motsvarighet till svenska Finansinspektionen, Finanstilsynet, samt Jesper Berg, chefen för Danmarks motsvarighet, säger till Financial Times att effekterna av de tusentals sidorna av regler och EU-direktiv för banksektorn kan bli högre risker som hotar det finansiella systemet.
Detta då de komplexa reglerna kan hindra myndigheternas möjligheter att identifiera problemen.
“Den globala finanskrisen motiverade mer komplexitet för att ta bort kryphål och för att klara av de finansiella institutionernas sammanlänkning. Med tiden har pendeln svängt för mycket i riktning mot kompexitet”, säger Morten Baltzersen till Financial Times.
“Det är för mycket, och du riskerar att gå vilse i detaljerna i stället för att tänka på vad de verkliga riskerna är”, säger Jesper Berg.
Tillkom efter finanskrisen
Tidningen skriver att de två myndighetscheferna är intervjuade var för sig – men väcker samma farhågor. Basel III-avtalet som tillkom efter den globala finanskrisen ökade bankernas kapitalkrav i det internationella systemet och fick tillsynsmyndigheter att vara mer vaksamma när det gäller att övervaka risker.
Dessutom har EU nu över 80 finansiella direktiv på hundratals sidor för banksystemet i unionen och dess ekonomiska samarbetspartners som Norge. Tillkommer gör också lokala regler för respektive land.
Senaste nytt
Kommer nu nya bankregler
När Basel III-reglerna nu ska bli Basel IV så kompliceras saken ytterligare, då EU bestämt att reglerna ska appliceras på hela banksektorn, till skillnad från i USA där bara de större bankerna påverkas.
Norska generaldirektören Morten Baltzersen varnar för att Finanstilsynet får “mindre och mindre resurser för tillsyn eftersom vi måste spendera så mycket tid på att hantera komplex lagstiftning och juridiska bråk om reglering”.
Myndigheterna riskerar också att “inte se skogen för alla träden”, säger han till Financial Times.
Nordea: Större påverkan i Norden
Även i Sverige har varningar om införandet av de nya Basel IV-reglerna fått bankerna att svettas. Nordea skrev i maj om att reglerna “kommer definitivt” att få en större påverkan för banker i de nordiska länderna, än exempelvis Nederländerna, Tyskland.
“Att Norden sticker ut i dessa globala reformer borde hissa en röd flagga hos EU:s beslutsfattare, med tanke på de nordiska ekonomiernas och banksektorernas egenskaper. Dessa ekonomier är öppna, konkurrenskraftiga och rankas högt på ekonomiska välfärdsindikatorer”, skriver Timothy Farrar, Head Of Public Affairs, Nordea Large Corporates & Institutions i en analys.
Läs även: Nordea: Svenskarnas nota för julen gränslös
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.